Dette avgjør om du får boliglån

Skal du søke boliglån er det best og ligge godt an i løypa til og få lånet godkjent, vi hjelper deg med og få boliglånet godkjent med et par gode tips.

Låneprodukter er oppdatert: desember 2024
Norges laveste rente
Samarbeider med 21 banker
1100+ Kundeanmeldelser
Uno Finans Erfaring
10 000 - 600 000 kr
Eks: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

EFF.RENTE

5,01 - 24,40 %

MIN.ALDER

20 år

UTBETALING

1 dag

Annonselenke

Lendo_logo (1)
10 000 - 600 000 kr
Eks: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.

EFF.RENTE

5,33 - 28,90 %

MIN.ALDER

20 år

UTBETALING

1 dag

Annonselenke

Tilbud fra 23 banker
Svar på under 3 timer!
Meget rask behandling
Nano-200x39
10 000 - 600 000 kr
Eksempel: Eff. rente 13,14 %, 200.000 o/ 5 år, kostnad 69.078kr, totalt 269.078 kr

EFF.RENTE

5,03% – 26,23 %

MIN.ALDER

18 år

UTBETALING

1 dag

Annonselenke

Axo_Finans_Logo
10 000 - 600 000 kr
Eksempel: 13,71 % effektiv rente, 11,9 % nominell rente, 100 000 kr o/ 5 år, kostnad 35 858 kr, totalt 135 858 kr

EFF.RENTE

5,01 – 26,03%

MIN.ALDER

20 år

UTBETALING

1 dag

Annonselenke

Bank Norwegian
10 000 - 500 000 kr
Eksempel: Nominell rente 11,49 %, effektiv rente 13,06 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 0 kroner. Kostnad: 24 148 kroner. Total: 94 148 kroner.

EFF.RENTE

8,48% - 38,86%

MIN.ALDER

23 år

UTBETALING

1-2 dager

Annonselenke

K12-1
10 000 - 600 000 kr
Eksempel: Låner du 600 000 kr over 15 år, koster det 716 096 kr hvis den effektive renten er 13.03%. Det vil si at det totale lånebeløpet for disse 15 år er 1 316 096 kr.

EFF.RENTE

6,00% - 23,00%

MIN.ALDER

23 år

UTBETALING

1-2 dager

Annonselenke

Innhold

Les flere artikler relatert til boliglån. Dette er en serie på 18 artikler som forteller deg alt du trenger og vite om boliglån og boligkjøp.

  1. Rammelån – Alt du trenger og vite
  2. Slik kan du få boliglån som ung
  3. Hvordan søker du boliglån?
  4. Alt om egenkapital til bolig
  5. Slik får du boliglån når du er alene
  6. Kriterier for og få boliglån
  7. Hva gjør du når renten stiger?
  8. Bytte bank med boliglån
  9. Hva er topplån?
  10. Få lån til sekundærbolig
  11. Hyttelån
  12. Fastrentelån: Fordeler og ulemper
  13. Les dette før du kjøper første bolig
  14. Byggelån
  15. Slik sparer du til bolig
  16. Slik får du mest ut av BSU
  17. Avdragsfrihet på boliglånet
  18. Annuitetslån vs. serielån: Fordeler og ulemper

Har du betalt ned gjelden din de siste tre årene?

Det er viktig å få ned gjelden, og det er enda viktigere å fortsette å betale ned denne gjelden i et jevnt tempo. Det kan være en utfordring å vite hvor du skal begynne, men her er noen tips. Ta først en titt på den månedlige inntekten din og se hvor mye du har råd til å betale ned på gjelden hver måned. Deretter kan du se på den totale gjelden din og bestemme hvilken type gjeld du vil betale ned først. Du kan for eksempel starte med den kredittkortgjelden som har høyest leie. Eller du kan starte med den minste gjelden først for å se fremgang i å bli gjeldfri raskere. Uansett hvilken metode du velger, hold deg til den! Fortsett å sette av et fast beløp hver måned, og se at gjelden din gradvis blir mindre og mindre. Snart er du gjeldfri!

Hva er kravene for å få boliglån i dagens marked?

Det er ikke enkelt å få et boliglån i dagens marked. Bankene har blitt mer restriktive i utlåningen, og det kreves også mer av lånesøkerne. For å ha en realistisk sjanse på å få et boliglån må man stille med en betydelig egenkapital. Dette fordi boligprisene har steget kraftig de siste årene, og det er blitt vanskeligere for bankene å finansiere lånene. I tillegg må man ha en god inntekt og en stabil jobb. Lånesøkerne må også vara villige til å gjøre noen kompromisser, for eksempel nedbetalingstiden eller renten. Med disse kravene i tankene er det viktig å ta seg god tid til å vurdere alle mulighetene før man tar opp et boliglån.

Er det vanskeligere å få boliglån enn før, og hva avgjør om du får lånet eller ikke?

Før du bruker tid og energi på å lete etter drømmeboligen, er det viktig å finne ut hvor mye du har råd til å låne. I dag er det generelt vanskeligere å få boliglån enn det var for noen år siden. Bankene og andre finansinstitusjoner har blitt mer restriktive med hvem de gir lån til, og det er flere faktorer som avgjør om du får lånet eller ikke. En viktig faktor er inntekt. Jo høyere inntekt, jo større sjanse har du for å få lånet godkjent. I tillegg må du ha en god betalingshistorikk, og det er en fordel om du har egenkapital som kan brukes mot lånet. Hvis du har en usikker jobbsituasjon eller dårlig betalingshistorikk, kan det være vanskeligere å oppfylle kravene til en bank eller annen finansinstitusjon. Disse faktorene bør du derfor ta i betraktning når du skal vurdere om du bør søke om boliglån.

Har renten økt mye de siste årene, og hvilken betydning har dette for deg som låntaker?

Har du lån vet du at renten er viktig. Jo høyere renten er, desto dyrere blir lånet ditt. De siste årene har rentene økt betydelig. Dette avhenger av en rekke faktorer, inkludert inflasjon og styrken til økonomien. Som et resultat har mange opplevd det vanskeligere å betale ned på lånene sine. Vurderer du å ta opp lån er det viktig å ta hensyn til gjeldende rentenivå. Ellers kan du finne det vanskelig å dekke betalingene dine. Rentene kan selvsagt endre seg over tid, så det er også viktig å holde øye med markedet. Ved å gjøre det kan du sikre at du får best mulig avtale.

Hvordan kan du sikre deg best mulig mot renteøkninger når du skal ta opp et boliglån?

Når du tar opp boliglån er det viktig å være klar over at renten kan endre seg over tid. Selv om du får en lav rente nå, kan den stige i fremtiden. Det er derfor viktig å velge et lån med fast rente, slik at du vet hvor mye du må betale hver måned. Det er også lurt å velge et lån med rentefri periode, slik at du kan spare penger dersom renten stiger. I tillegg bør du alltid søke om flere lån og sammenligne vilkårene deres før du tar opp boliglån. På denne måten kan du være sikker på at du får det beste tilbudet.

Er det fortsatt lurt å binde renten nå som markedsrentene er på vei oppover igjen?

Når renten begynner å stige er det mange som spør seg selv om det fortsatt er lurt å binde renten. Det er forståelig at man kan være usikker – etter å ha ventet i flere år på at renten skal opp, kan det virke fristende å ta sjansen på at den fortsetter å stige. Men det er viktig å huske at det alltid er en risiko forbundet med å vente. For Rentekutt-kunder vil dette i utgangspunktet ikke være nødvendig, da de allerede har en fastrenteavtale. Selv om høyskolens markedsrente faller fra to prosent til én prosent, slik den gjorde i fjor, gir dette deg fortsatt ingen garantier. Det er verdt å merke seg at dersom du velger å vente og markedsrenten stiger igjen, kan du risikere å få en høyere rente enn det du kunne fått dersom du hadde fastsatt renten tidligere. I tillegg må du også være klar over at du ikke kan binde din interesse for en periode på mer enn ti år. Så hvis du planlegger å bo på ett sted i mer enn ti år, bør du vurdere alternativene nøye. Til slutt er det også viktig å nevne at noen boliglån har inntektsgrenser, så sjekk med banken din før du bestemmer deg for om rentebinding er riktig for deg.

Hva bør du gjøre dersom banken avslutter din låneavtale uten at du har brutt vilkårene i denne?

Normalt sier bankene bare opp en låneavtale dersom låntaker har brutt vilkårene i avtalen. Det kan imidlertid skje at banken sier opp avtalen uten at låntaker bryter vilkårene. Dersom dette skjer er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig for å finne ut hvorfor de har sagt opp avtalen. Det kan være at det har skjedd en feil og at banken er villig til å gjenopprette avtalen. Men dersom oppsigelsen er forsettlig, må låntaker sørge for alternativ finansiering. I begge tilfeller er det viktig å handle raskt for å minimere eventuelle forstyrrelser i økonomien din.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein