Refinansiering

Skal du refinansiere eksisterende gjeld, eller et boliglån som har blitt for dyr å håndtere? Når du refinansierer bytter du gammel gjeld mot ny gjeld som har bedre vilkår og betingelser en tidligere.

Refinansier hos Norges beste meglere

Lurer du på hvor mye du kan spare ved å refinansiere?

Det kan være vanskelig og regne ut hvor mye man kan spare når du refinansierer, heldigvis har vi gjort det enklere for deg med vår refinansiering kalkulator.

Refinansiering kalkulator

Spørsmål og svar mange har om refinansiering

Å refinansiere betyr å ta opp et nytt lån for å betale tilbake et eksisterende lån eller gjeld. Dette gjøres vanligvis for å oppnå bedre lånevilkår og, som lavere rente eller lengre nedbetalingstid, og dermed redusere månedlige utgifter.

 

På et personlig nivå kan refinansiering være en god strategi for å få kontroll over økonomien og redusere stress knyttet til høye utgifter. For eksempel kan refinansiering av kredittkortgjeld til en lavere rente spare deg for tusenvis av kroner i renteutgifter og gjøre det enklere å betale ned kredittkort gjelden raskere.

 

En annen fordel med refinansiering er at det kan hjelpe deg med å øke kredittscoren din. Hvis du har mange forskjellige lån eller kredittkortgjeld med høye renter, kan dette påvirke kredittscoren din negativt. Ved å refinansiere gjelden din og samle den i ett lån, kan du redusere antall kreditorer og øke kredittscoren din. Noen interessante fun facts om refinansiering er at dette ikke bare er noe som privatpersoner gjør. 

 

Store selskaper og organisasjoner refinansierer også gjeld for å forbedre sin økonomiske situasjon. I 2018 refinansierte Apple for eksempel $ 7 milliarder i gjeld, og samme år refinansierte Amazon $ 16 milliarder i gjeld for å redusere lånerenter og forbedre lønnsomheten.

Når du refinansierer, betyr det at du tar opp et nytt lån for å betale tilbake en eksisterende gjeld. Målet er å oppnå bedre lånevilkår, som lavere rente eller lengre nedbetalingstid, slik at du kan redusere dine månedlige utgifter eller totale gjeldsbyrde.

 

Det er noen gebyrer og kostnader forbundet med å refinansiere, som etableringsgebyr, termingebyr og pantsettelsesgebyr. Totalt sett kan kostnadene variere avhengig av størrelsen på lånet, bankens vilkår og hva slags gjeld du refinansierer. Det er viktig å undersøke ulike banktilbud før du velger å refinansiere for å finne det mest kostnadseffektive alternativet for deg.

Refinansieringslån er det samme som et forbrukslån, du får et lån som kommer helt uten sikkerhet, men utbetalings prosessen er ulik. Spørsmålet er, hvem skal du søke hos? Det finnes en del banker i Norge som tilbyr dette, men i stedenfor og søke hos alle bankene kan du søke hos en lånemegler. En lånemegler vil videreføre søknaden din videre til alle bankene de samarbeider med, så kan du velge og vrake hvem du vil takke ja til.

Om du burde refinansiere spørs veldig på din personlige situasjon. Dersom du har et boliglån som har relativ lav rente er det ikke nødvendig og refinansiere, men om du sliter økonomisk og trenger og få redusert renten burde du refinansiere.

Nærmest alle banker i Norge tilbyr refinansiering, men du ønsker mest sannsynligvis ikke og søke hos hver bank inviduelt. Derfor kan du heller bruke en lånemegler som samarbeider med flere banker som vil formidle søknaden din videre til disse bankene. Det er gratis og søke med en lånemegler, og helt uforpliktende. Dette betyr at selv om 20 banker gir deg et tilbud må du ikke takke ja til noen, om du vil.

Nei, man kan ikke refinansiere med betalingsanmerkninger eller inkasso saker som er aktive. Banker i Norge er strenge, og derfor må du løse opp i betalingsanmerkninger og inkasso saker før du søker.

Dette er også veldig varierende basert på din økonomiske situasjon. Hvis du er i en vanskelig økonomisk situasjon burde du refinansiere hvis det lar seg gjøre, hvis situasjonen er bra ifht til renter og månedlige kostnader er det ikke nødvendig. 

Hvis du har mottatt et varsel om tvangssalg av boligen din, kan refinansiering være en mulig løsning. Å håndtere en situasjon som dette kan være overveldende, spesielt når en tingrett er involvert. En måte å forhindre tvangssalg på kan være å søke om refinansiering med sikkerhet i boligen din. Dette kan gi deg muligheten til å betale tilbake gjelden og holde hjemmet ditt.

La oss starte enkelt, hva er refinansiering?

Refinansiering er når man endrer måten man betaler tilbake penger på. Det er som å bytte til en annen lommebok eller en annen sparebøsse som hjelper deg med å betale tilbake det du skylder på en enklere måte.

Refinansiering er en prosess der man tar opp et nytt lån for å betale tilbake et eksisterende lån eller gjeld. Dette kan være en smart måte å redusere rentekostnadene på, eller å endre betalingsplanen for å gjøre det enklere å håndtere gjelden.

 

For eksempel kan refinansiering av et boliglån innebære å ta opp et nytt lån med lavere rente for å betale tilbake det eksisterende boliglånet med høyere rente. På den måten kan man spare penger på rentekostnadene over tid.

 

Det kan også være en god ide å refinansiere om man har flere smålån og kredittkortgjeld med høy rente. Ved å refinansiere disse lånene til ett større lån med lavere rente kan man spare penger på rentekostnadene og gjøre det enklere å betale tilbake gjelden.

 

Refinansiering er en viktig økonomisk beslutning som krever nøye vurdering av ens økonomiske situasjon og mål. Det kan være lurt å snakke med en økonomisk rådgiver eller banker for å få hjelp til å finne ut om refinansiering er riktig for deg.

Sjekk også om du kan refinansiering med svar på dagen ->

Prøv vår refinansiering kalkulator!

Det er ikke enkelt og regne ut hvor mye man kan spare når du refinansierer. Heldigvis har vi gjort det enklere for deg med vår refinansiering kalkulator, prøv den ut!

Det finnes to form av refinansiering, la oss se på dem:

Refinansiering med sikkerhet: Her refinansierer du inn i et nytt lån basert på sikkerhet du kan vise til. I 99% av tilfellene er det eiendom vi snakker om når vi bruker ordet «med sikkerhet» her. Det betyr at banken ser på verdien av boligen din og tilbyr deg et nytt lån med bedre renter hvis du flytter lånet over til dem.

Refinansiering uten sikkerhet: Realiteten er at det ikke finnes noe som heter refinansiering uten sikkerhet, men det er fortsatt mange som tror dette er ekte produkt. Refinansiering betyr at du får nytt lån basert på noe du eier, eier du ingenting blir det vanskelig og refinansiere.

Når er det de fleste ønsker og refinansiere?

De fleste refinansierer som regel når renten på boliglånet har gått opp, og når de kan få bedre rente et annet sted.

Prosessen er enkel, du bruker en lånemegler som samarbeider med mange banker. Når du fyller ut en søknad hos en lånemegler vil de sende søknaden din til over 20 banker som regel, disse bankene vil da konkurrere om deg som kunde.

Dersom en bank tilbyr deg bedre rente og lavere gebyrer er det lurt og flytte lånet over. De håndterer hele flyttingen så du slipper og tenke på noe annet en og signere den nye låneavtalen.

Hva er refinansiering av forbruksgjeld?

Du har sikkert hørt om utrykket forbruksgjeld og refinansiering i samme kombinasjon tidligere.

Forbruksgjeld er det samme som gjeld, og det betyr egentlig det samme utrykket som «refinansiering med sikkerhet» – Ingenting er anderledes, men det er en annen måte og skrive eller søke på.

Hva med refinansiering av forbrukslån da?

Og refinansiere forbrukslån i Norge har blitt en hyppig trend. Du lurer kanskje på hvorfor?

Forbrukslån kommer som regel med ekstremt høye renter, fler og fler forbrukere i Norge tar på seg mer og mer gjeld. Dette kan da være forbrukslån, kredittkort og mindre lån.

Når du har så mange små lån fra ulike banker og leverandører kan det bli problematisk og ha oversikt. Spesielt at du også må betale gebyrer fra flere leverandører som kan resultere i en hodepine.

Se på dette eksemplet her:

Se for deg at du har 3 forskjellige lån:

  • Kredittkort lån på 50 000 kroner
  • Forbrukslån på 300 000 kroner
  • Smålån og kredittlån på 30 000 kroner samlet.

Dette betyr at du har 380 000 kroner i lån fra 3 ulike banker.

Rent hypotetisk kan vi plassere renten på rundt 15% i median.

 

Når du refinansierer kan du flytte alle disse tre lånene til en bank som kan gi deg lavere rente en 15%. Det betyr at du får alle låne produktene dine under samme tak, samtidig som du går ned på renten. Dette resulterer ofte i bedre oversikt og penger spart.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Når du refinansierer med sikkerhet i bolig vil andre banker ta en verdivurdering av boligen din. Det som skjer er at en annen bank vil ta over boliglånet ditt.

Når en annen bank tar over boliglånet ditt under en refinansierings prosess vil du nærmest hele tiden få lavere rente. Fordi du ville jo ikke refinansiert dersom du IKKE får lavere rente. 

Nyttige artikler om refinansiering

Refinansiere boliglån

Refinansiere forbrukslån

Refinansiere kredittkort

Nyttige tips

Hvilken bank er best på refinansiering?

Du lurer kanskje på hvilken bank du burde refinansiere hos? Selvsagt så er dette litt varierende og basert på din situasjon, men vi skal også se på de tre bankene som har vært mest populær når det kommer til refinansiering.

Vi ser på tre ting når vi velger en god aktør for refinansiering:

  • Den nye renten du får hos banken
  • Gebyrer og kostnader relatert til den nye avtalen
  • Tilbyr banken andre produkter også?

#1 Axo Finans

Axo Finans er en lånemegler som samarbeider med 23 banker. Det betyr at du som kunde kan sende søknaden en gang, så vil Axo sende din søknad til 23 banker. Dette er gratis og helt uforpliktende.

Her er noen grunner til og velge Axo Finans:

  • Lav effektiv rente fra 5,16%
  • Du kan refinansiere i opptil 20 år
  • Etableringsgebyr varierer fra kr 0,- til 1990,-
  • Du får svar samme dag

Rente eksempel:

Eksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 12,71%, lånebeløp kr 600 000 med nedbetaling over 10 år, kostnad kr 433 383 totalt kr 1 033 383.

#2 Uno Finans

Uno Finans er også en lånemegler som samarbeider med mange banker, de samarbeider med 21 banker og har Norges laveste effektive rente fra 5,12% og opptil 40%.

Her er noen grunner til og velge Uno Finans:

  • Laveste renten på refinansiering (Eff.rente på 5,12%)
  • Du kan refinansiere opptil 600 000 kr.
  • Uno Finans tilbyr også refinansiering uten sikkerhet (Du samler flere lån i et nytt lån)

Rente eksempel:

Eksempel: Nominell rente 10.10%, effektiv rente 10.70%, 600 000kr, o/15 år, kostnad 572 590. Totalt 1 172 590.

#3 Bank Norwegian

Bank Norwegian tilbyr også refinansiering, dette er ikke en låneagent, men en egen bank. Bank Norwegian er godt likt i bransjen og tilbyr utmerket kundeservce for kundene sine.

Her er noen grunner til og velge Bank Norwegian.

  • Etableringsgebyr fra 0 kr til 995 kr
  • Færre gebyrer hvis du samler alt i ett lån
  • Inntil 15 års nedbetalingstid
  • Effektiv rente fra 8,42%

Rente eksempel:

Eksempel: Nominell rente 10,99 %, effektiv rente 12,22 %, 150 000 kroner over 7 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 69 627 kroner. Total: 219 627 kroner.

Hvordan gjør jeg refinansiering billig?

Selvsagt ønsker man den billigste og beste avtalen, du lurer kanskje på hvordan du får den beste og billigste avtalen? Hvis du ser på beste refinansiering vil du legge merke til 3 leverandører vi har anbefalt, det er Axo Finans, Uno Finans og Bank Norwegian. 

Som regel vil du få den billigste avtalen på refinansiering så lenge du velger en ny avtale som har lavere rente en det du hadde fra før, så husk det at du burde alltid vurdere og refinansiere lånet ditt da det vil resultere i lavere kostnader og bedre renter.