Samle lån - Annet ord for refinansiering

Hvis du samler alle lån vil det bety at du refinansierer. Når du samler alle dine lån i ett nytt lån vil du vanligvis få lavere renter og mange andre gode fordeler. I denne guiden forklarer vi deg hvorfor du burde refinansiere, eller samle alle dine lån i ett nytt lån.

Artikkelen ble publisert april 30, 2023

Artikkelen er skrevet og kvalitetssikret av Øystein Pettersen.

Derfor burde du samle lån

Når du samler lån refinansierer du lånet ditt. Men hvorfor refinansierer man lånene sine?

Dersom du har boliglån som har en høy rente kan du flytte dette til en ny bank som vil ta deg imot som kunde, dette resulterer ofte i en ny og lavere rente (Noe som betyr mindre kostnader).

Mange i Norge har også flere mindre lån som er spredt utover flere banker, det kan være forbrukslån, smålån, kredittlån og andre mindre låneprodukter.

Når du refinansierer kan du samle alle disse lånene i et nytt lån som vil ha lavere renter. Du vil også ha andre fordeler som:

  • Lavere renter
  • Flere lån kombinert i ett nytt lån
  • Kun en faktura og forholde seg til
  • Det er enkelt og samle lån og refinansiere

Når skal man samle lån?

Det er to ulike situasjoner man burde samle lån (refinansiere) i:

Boliglån: Hvis boligmarkedet har gått fra kjøpers marked til selgers marked kan det lønne seg og refinansiere boliglånet ditt. 

Et eksempel er en familie som har boliglån på 5 000 000 kroner med en rente på 3,75%. 

Da kan du refinansiere lånet over til en ny bank som kan tilby rente på 3,25% (Da har du spart deg 0,50% rente pr. år).

Flere mindre lån: Flere i Norge har både forbrukslån og smålån som er spredd ut hos ulike leverandører (banker). Det er slitsomt og holde styr på en utgift hos flere leverandører.

 

Du kan samle dine lån og flytte alt til en ny bank som kjøper opp tidligere gjeld og gir deg ny gjeld hos den nye banken med laver rente.

Kredittkortgjeld: Hvis du har kredittkort gjeld hos DNB, men et forbrukslån hos f.eks Uno Finans kan du også refinansiere og samle begge låne formatene hos en ny bank.

Refinansiering vil ikke løse hele problemet

Kvadsheim sier også at refinansiering vil heller ikke løse hele problemet selvom du får ned renten.

Man må kunne identifisere problemet som fikk deg i gjeldsproblemer i første omgang, og bygge en ny rutine som sørger for at dette ikke skjer igjen.

Det kan være enkle steg som:

  • Betale faktura før forfallsdato
  • Sette opp regninger på avtalegiro
  • Ikke ta mer lån en du kan betjene
  • Låne privat før du søker på forbrukslån

Du får lavere månedskostnad når du samler lån

Refinansiering er uten tvil et strategisk valg dersom du har boliglån uten flere mindre lån.

I alle tilfeller er det den effektive renten som gjør at lånekostnaden går opp. Og det er derfor man refinansierer eller samler alle sine lån hos en ny bank.

Det kan være slitsomt og ha flere fakturaer og forholde seg til. Mange som går i en økonomisk felle gjør dette fordi de ikke har kontroll på utgiftene sine.

Hvis du velger og samle dine lån vil du få alle dine lån i en ny faktura, da er det kun en faktura og forholde seg til. Og det beste er også at renten vil være lavere.

Konsolidere gjeld eller refinansiering?

Konsolidere gjeld og refinansiering har samme betydning. Refinansierer betyr og flytte lånet ditt til en ny bank.

Din tidligere gjeld blir kjøpt opp av en ny bank som flytter deg til deres nye bank. Da vil den nye banken avslutte kundeforholdet du hadde med den gamle banken og starte et nytt kundeforhold for deg.

Hva betyr gjeldsgrad?

Gjeldsgrad er et mål på hvor mye gjeld en person eller bedrift har i forhold til egenkapitalen sin. Hvis noen har mye gjeld i forhold til egenkapitalen sin, så vil gjeldsgraden være høy. Hvis noen har lite gjeld i forhold til egenkapitalen sin, så vil gjeldsgraden være lav.

Gjeldsgrad er et viktig tall for långivere og investorer å se på for å avgjøre hvor stor risiko det er å gi noen et lån eller investering. Høy gjeldsgrad kan bety at personen eller bedriften har vanskeligere for å betale tilbake lånene sine, noe som øker risikoen for at långiveren eller investor vil miste pengene sine.

 

Samle lån på et sted

Når du skal refinansiere mindre lån eller boliglån vil du måtte finne en ny bank du kan flytte lånet til – Her har du 3 banker du kan flytte smålån og boliglån til:

5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,20% - 32,00%

Rente fra

23 år

Aldersgrense

350 000 kr

Årlig inntekt

65.000 kr. o/5 år: Eff.rente 19,83%. Kostnad 31.675 kr.Totalt 96.675 kr
Brukervennlig
5/5
5/5

Annonselenke

250 000 - 20 000 000 kr

Lånebeløp

3,21% - 9,00%

Rente fra

23 år

Aldersgrense

140 000 kr

Årlig inntekt

Eff.rente 5,34% , 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298
Krever sikkerhet
5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,01 - 24,40 %

Rente fra

23 år

Aldersgrense

120 000 kr

Årlig inntekt

10 000 - Eksempel: effektiv rente 10.70%, 600 000kr, o/15 år, kostnad 572 590. Totalt 1 172 590
Lavest rente

Her er det som Motty, Uno Finans og Okida vi anbefaler hvis du skal enten refinansiere boliglån eller smålån er dette tre gode aktører.

Motty og Uno Finans er best hvis du skal refinansiere mindre lån under 600 000 kroner.

Okida er best hvis du skal refinansiere boliglånet ditt. Hos Okida kan du refinansiere boliglån på inntil 10 000 000 kroner.

Samle lån med eller uten sikkerhet i din bolig

Når du refinansierer kan du velge mellom og refinansiere med eller uten sikkerhet. Forskjellen er enkel, la oss forklare deg:

Refinansiering med sikkerhet

Refinansiering med sikkerhet: Du refinansierer lånet ditt med sikkerhet i eiendommen din, det er også kjent som sikkerhet eller et slags depositum. Dersom du ikke kan betjenet det nye lånet du har fått kan banken ta over boligen din. Dersom det er et boliglån du skal refinansiere må du åpenbart refinansiere med sikkerhet.

Refinansiering uten sikkerhet

Refinansiere uten sikkerhet: Hvis du har flere smålån kan du samle alle disse hos en ny bank helt uten sikkerhet. Mindre lån krever ingen sikkerhet når du samler lånet hos en ny bank.

Samle lån for mer frihet

Ferske tall for gjeldsregisteret viser at gjeld blant nordmenn er på vei opp. Det er også flere personer som trenger og få bedre oversikt over utestående gjeld, derfor er refinansiering et fantastiskt verktøy som gjør dette enklere for hver enkel person.

Når du refinansierer gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld må du regne med og få høyere rente en boliglåns refinansiering.

Forbrukslån vil sette deg på en rente mellom 8% til 16%, mens boliglån vil ha en rente på rundt 3,75%.

Samlelån - Hva er det?

Samlelån er når du kombinerer flere lån inn i ett nytt lån. Det kan f.eks være kredittkortgjeld, mikrolån, smålån og et forbrukslån som du pakker sammen til et nytt lån med kun en faktura.

Er det noen ulemper med og slå sammen gjeld?

I de fleste tilfeller er det kun fordeler ved og refinansiere. Fordi refinansiering resulterer i lavere rente, som betyr mindre kostnader for deg.

Ofte kan det bli tøffe tider økonomisk, og dersom inntekten er lav kan refinansiering være noe man kan vurdere.

Når du effektiviserer betalingene dine sparer du også tid, energi og resusser. Du kan registrere regningen på AvtaleGiro som går på automatikk.

Resultatet av dette er da lavere kostnader og mindre tid brukt på fakturaer.

På denne siden

Lær mer om refinansiering:

Beste bank for refinansiering

5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,01 - 24,40 %

Rente fra

23 år

Aldersgrense

120 000 kr

Årlig inntekt

10 000 - Eksempel: effektiv rente 10.70%, 600 000kr, o/15 år, kostnad 572 590. Totalt 1 172 590
Lavest rente

Lurer du på hvor mye du kan spare ved å refinansiere?

Det kan være vanskelig og regne ut hvor mye man kan spare når du refinansierer, heldigvis har vi gjort det enklere for deg med vår refinansiering kalkulator.

Refinansiering kalkulator