Hva er lønnstrekk?

Lønnstrekk betyr at du blir trukket i lønn. Det er når arbeidsgiver har fått beskjed fra namsfogden at du har gjeld som du ikke kan betjene, derfor må arbeidsgiver trekke dette fra din lønning helt til gjelden er nedbetalt.

Hva er lønnstrekk

Hva er lønnstrekk og hvorfor får man det?

Kort og enkelt betyr lønnstrekk at arbeidsgiver trekker deg i lønn for å betale ned gjeld du har utestående hos kreditor.

 

Det kan være flere årsaker til at du har fått lønnstrekk, det mest kjente er at saken har gått til kreditor, og kreditor har kontaktet namsfogden.

 

Det trenger ikke alltid og være private selskap som krever lønnstrekk, du kan også møte på lønnstrekk dersom du ikke betaler tilbake på skatten eller betaler trygdeavgiften.

Hvem står bak lønnstrekket?

Det starter hos selskapet du ikke har betalt, deretter går disse videre til en kreditor som igjen går videre til din arbeidsgiver.

Lønnstrekk blir også omtalt som utleggstrekk i noen sammenheng, men 95% av tilfellene er det lønnstrekk vi bruker når vi omtaler tema.

Viste du også at du kan oppleve lønnstrekk i form av trygdeytelser? Det betyr at hvis du f.eks får dagpenger eller arbeidsledighets penger, men skylder kreditor penger vil NAV i dette tilfellet trekke avtalt beløp fra trygdeytelsen du skal motta.

Prosessen under lønnstrekk

Slik fungerer prosessen steg for steg hvis du blir utsatt for lønnstrekk:

  1. De du skylder penger kontakter inkasso selskap (kreditor)
  2. Kreditor går videre til namsfogden
  3. Namsfogden går til arbeidsgiver og forklarer situasjonen og hvor mye som skal trekkes i lønn
  4. Avtalt lønnstrekk blir trukket før lønn kjøres ut, og du vil få betalt resterende beløp
  5. Namsfogden tar hensyn til levekostander slik at dette ikke skal skape enorme økonomiske problemer for deg

Du har tid på og gjøre opp

Kreditor vil som regel kontakte deg flere ganger før de går til namsfogden. Dette er via kanaler som telefon og e-post, men husk at de aldri oppsøker deg på fysisk lokasjon.

 

I bunn og grunn gir kreditor flere varsler til deg som er skyldig, så siste steg for dem er jo lønnstrekk, noe som forståelig. Du har lånt penger, og de kommer og krever dette tilbake som avtalen tilsier.

 

Før saken går til lønnstrekk får du også et varsel fra namsfogden at lønnstrekk starter om 14 virkedager, da har du 2 uker på deg til og gjøre opp. Hvis du ikke rekker dette går det til lønnstrekk.

Slik blir lønnstrekket beregnet

NAV.no har oversikt over hvordan lønnstrekket blir beregnet, men vi forenkler dette for deg:

Inntekter
– forskuddstrekk
– utgifter til livsopphold
– boutgifter/boliglån
– andre utgifter vi må ta hensyn til (for eksempel nødvendige medisiner)
– trekk med bedre prioritet
= rom for utleggstrekk til Skatteetaten

Hva hvis lønnstrekket er for høyt?

Du har rett til og klage på lønnstrekket dersom du syntes det er for høyt. Følg denne guiden til NAV.no på hvordan du går frem.

Sist men ikke minst, hvordan unngå lønnstrekk?

Det er lettere sagt en gjort, alle kan havne i en dårlig økonomisk situasjon. Men la oss se på noen punkter du kan følge for og sørge for at du ikke blir utsatt for lønnstrekk:

  • En ryddig økonomi vil løse mange problemer: Sørg for og ikke låne mer en det du kan betale tilbake, ha kontroll over økonomien din og vit hva du betaler for måned for måned.

  • Betal de viktigste regningene ført, alle regninger er like viktige med tanke på at de kan gå til kreditor, derfor burde man minimere kostnader der man kan

  • Kutt unødvendige utgifter som streaming tjenester du ikke bruker og sett opp en ordentlig budsjett plan for uken.

Andre artikler du vurde sjekke ut:

 

Uno Finans Erfaring

Lånebeløp:

10 000 - 600 000 kr

Effektiv rente:

5,01 - 24,40 %

Aldersgrense:

20 år

Løpetid:

15 år
Eks: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237
Laveste renten!