Hjem - Investere i bolig gjennom aksjer

Investere i bolig gjennom aksjer

Det er ingen hemmelighet at det krever høy egenkapital for å kjøpe egen bolig, men heldigvis finnes det andre måter å ta del i den positive utviklingen eiendomsmarkedet har gitt. Du kan nemlig oppnå eksponering mot boligmarkedet gjennom ulike aksjer og fond. I denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på hvordan dette fungerer i praksis. For med mer enn 300 ulike aksjer på Oslo Børs, så finnes det selvfølgelig også et utvalg eiendomsaksjer. Så hvordan kan man oppnå denne eksponeringen gjennom aksjer og fond? La oss ta en titt. 
For selv om et boliglån kan kreve flere hundre tusen i egenkapital, så kan man kjøpe aksjer for bare noen hundrelapper. Så om du tror veksten i det norske boligmarkedet vil fortsette oppover, så kan det være lurt å laste opp med noen eiendomsaksjer i porteføljen din. Dette er selskaper som vil nyttiggjøre seg av markedsutviklingen gjennom økte inntekter eller bedre salg. Når det sagt, så finnes det et stort utvalg aksjer på Oslo Børs, så hvilke gir deg egentlig eksponering mot boligmarkedet?

Eiendomsaksjer på Oslo Børs

Selv om det finnes mer enn 300 ulike selskaper på Oslo Børs, så er det kun et fåtall som gir direkte eksponering mot eiendomsmarkedet. Vi har derfor valgt å trekke frem disse, så slipper du å lese gjennom hele børslisten selv. Det er også verdt å merke seg at det finnes noen svenske selskaper som investerer i Norge, men da dette ikke er dere primærmarked, så har vi valgt å ekskludere disse.

Entra ASA (næringseiendom)

Entra er en av de største eiendomsselskapene i Norge og har en stor portefølje med offentlige bygg. Selskapet er delvis eid av Næringsdepartementet og har i dag en utrolig attraktiv portefølje. Denne består i stor del avtaler med offentlige etater som domstolene, departementer og skoler. Dette er en utmerket aksje for deg som vil eksponeres mot næringseiendom med lav risiko.

Olav Thon eiendomsselskap (næring/hoteller)

Ønsker du en eksponering mot mer syklisk eiendom, så kan Olav Thon Eiendomsselskap være et godt alternativ. Dette er et selskap som sitter på enorme eiendomsmasser gjennom noen av landets største kjøpesenter. De har også en rekke hoteller i sin portefølje, så dette kan være en god diversifisering fra Entra ASA.

KMC Properties (næringseiendom)

KMC Properties er en av de nyeste eiendomsselskapene på Oslo Børs. Dette selskapet har primært investert i næringseiendom gjennom ulike logistikkbygg. To majoritetseiere i selskapet er også de største leietakerne, noe som tilbyr en langsiktig partner på begge sider av bordet. Dette er en god utbytteaksje med lav belåning og kapitalsterke aksjonærer.

Selvaag Bolig (privatboliger)

Sist, men ikke minst har vi Selvaag Bolig. Dette er det beste alternativet for deg som vil ha direkte eksponering mot boligmarkedet. Selvaag Bolig er en boligutvikler som bygger og selger leiligheter, primært på Østlandet. Dette gjør at de er direkte eksponert mot utviklingen innen boligmarkedet, og selskapet har over flere år betalt solide utbytter til sine eiere. Som en del av Selvaag Gruppen har de langsiktige eiere med lang historikk.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016.

Siste blogginnlegg
5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,33 - 28,90 %

Rente fra

20 år

Aldersgrense

15 år

Låneperiode

Eks: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
Uno Finans Erfaring
5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,01 - 24,40 %

Rente fra

20 år

Aldersgrense

15 år

Låneperiode

Eks: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237