Søke lån med kausjonist

Med kausjonist eller medlåner kan boligkjøp som før var umulig bli mulig. En kausjonist står som økonomisk ansvarlig når du tar lånet. Her vil realkausjonist eller kausjonist stille opp med resterende beløp som lånetaker mangler.

lån med kausjonist

Hva betyr det å søke lån med kausjonist?

En kausjonist er en person som garanterer for tilbakebetalingen av et boliglån eller forbrukslån dersom låntakeren ikke er i stand til å betale tilbake lånet.

Søke lån med kausjonist - Hva gjør jeg?

For å søke lån med kausjonist må man først og fremst oppfylle en del kriterier. Det er viktig å lese nøye igjennom låneavtalen, og forstå alle vilkårene som er satt. Kausjonisten må også være villig til å stille med en form for sikkerhet, som ofte er egen bolig.

Det er flere ting å tenke på når man skal søke lån med kausjonist. Først og fremst må man søke om lånet direkte hos bank. Deretter må man finne en kausjonist som er villig til å stille med sikkerhet for lånet, vanligvis er dette et familiemedlem som mor eller far.

Mor eller far kan også ha betalingsanmerkning hvis de skal stille som kausjonist. Siden bankene tar sikkerhet i boligen vil de slette betalingsanmerkningen før lånet blir innvilget.

Hva er forskjellen på kausjonist og medlåntaker?

  • Kausjonist: er en person som må stille sikkerhet i sin egen bolig for og minimere risikoen for banken, noe som betyr at du får et lån du egentlig ikke kunne fått.

  • Medlåntaker: er en person som søker lån sammen med deg (f.eks kjærestepar). Da blir økonomien til begge to vurdert hos banken, samme som om du skulle søkt alene.

Man også søke boliglån med en medlåntaker og en kausjonist.

Fler og fler trenger kausjonist

Det blir vanskeligere for unge og komme seg inn på boligmarkedet. Mange unge er flinke til og spare på BSU-kontoen sin, men etterspørselen er høy i byer som Oslo og Bergen, noe som gjør at prisen for bolig øker mye raskere en det lønningen til folk flest gjør.

Derfor er det mange unge førstegangskjøpere som får foreldrene til og stille som kausjonist. 

Men hvem kan være en kausjonist?

En kausjonist er en person som må stille med sikkerhet fordi banken ikke godtar søknaden din som den er. Siden sikkerheten kausjonisten må stille med er egen eiendom kreves det enormt høyt tillitt mellom kausjonist og søker.

Disse stiller som kausjonister:

  • Foreldre
  • Venner
  • Ektefeller

Denne tillitten finnes som ofte mellom familiemedlem, det kan være mellom sønn og mor, eller datter og far.

Det finnes også tilfeller der en kausjonist har vært en nær venn, men de fleste som bruker en kausjonist når de skal søke på boliglån bruker et familiemedlem som foreldrene sine.

I følge Dagensnæringsliv og BN Bank står foreldre fortsatt som kausjonist 10 år etter at låneavtalen ble signert.

Tabellen under viser kausjonister som stiller for førstegangskjøpere og hvor lenge kausjon på førstegangslånet blir stående.

Årstall

Ett år

Tre år

Fem år

Ti år

2009

82 %

74 %

66 %

50 %

2012

85 %

79 %

74 %

2015

91 %

82 %

2018

94 %

Kilde: BN Bank og Dagensnæringsliv.

Hvor mye kan jeg låne med en kausjonist?

Når man søker boliglån i Norge kan ikke lånet overstige din samlet inntekt ganger fem. Man skal også kunne tåle en renteøkning på 3 til 5 prosentpoeng, eller en boliglåns rente på 7%.

Så hvis du skal låne 3 000 000 kroner må du ha en årlig inntekt på 600 000 kroner, og minimum 450 000 kroner i egenkapital.

Kausjonist lån kalkulator

Bruk kalkulatoren under for og regne ut hvor mye du må ha i egenkapital for og ta et lån med kausjonist.

/kr

Du trenger kr i egenkapital (15%)

Hvorfor burde jeg søke lån med kausjonist?

Det er mange grunner til å søke lån med en kausjonist. Kausjonister kan tilby lavere renter og bedre vilkår enn banker og andre långivere. De fleste kausjonister har også lang erfaring med å hjelpe låntakere å få lån gjennomført, noe som kan være svært nyttig for låntakere som ikke har god kreditt eller som har problemer med å få lån fra andre kilder.

En annen fordel med å søke lån med en kausjonist er at du ikke trenger å stille sikkerhet for lånet. Dette betyr at du ikke risikerer å miste din bolig eller andre eiendeler hvis du ikke kan betale lånet tilbake. 

 

Kausjonister er også ofte villige til å stå med sikkerhet for deg siden det vanligvis er venner eller familiemedlem som er kausjonisten, og vanligvis stoler disse personene veldig mye på hverandre.

Hva hvis jeg har betalingsanmerkning?

Hvis du har betalingsanmerkning kan du fortsatt søke lån med kausjonist.

Årsaken til dette er fordi banker i Norge lar deg søke lån med betalingsanmerkning så lenge du kan stille med pant i en bolig.

En av grunnene til at dette går er fordi banken vet at hvis du ikke kan betjene lånet lenger har de rett til og selge eiendommen for og betale ned lånet.

Derfor skal man alltid gå forsiktig frem når man søker lån med sikkerhet i din eller andre sin eiendom.

Hvor kan jeg låne med kausjonist?

Alle banker vi samarbeider med og vurderer tilbyr deg lån med en kausjonist. Se alle bankene som tilbyr kausjonist lån.

Det er imidlertid viktig å huske på at det er en risiko forbundet med å låne penger fra en kausjonist. Hvis du ikke betaler lånet tilbake, kan kausjonisten oppleve økonomiske konsekvenser, man ønsker ikke at kausjonisten skal havne i problemer siden du ikke kan betale lånet. Derfor er det viktig og være forsiktig når du søker lån, uansett om du har kausjonist eller ikke.

Fordeler med og søke lån med kausjonist

Her er noen gode fordeler med og søke lån med en kausjonist.

  • Du kan få mer i boliglån
  • Det er lavere risiko for deg som lånetaker
  • Banken er villig til og låne deg mer penger
  • Banken er villig til og gi deg et lån med lavere rente

Kan jeg få boliglån med kausjonist?

Det er ikke alltid enkelt å få et boliglån. Selv om du har en god inntekt og betaler dine regninger i tide, kan det være vanskelig å oppfylle kravene til bankene. I mange tilfeller kan du likevel få lånet ditt ved å bruke en kausjonist.

En kausjonist er noen som stiller sikkerhet med sin egen bolig for at du kan betale tilbake lånet ditt. Hvis du ikke klarer å betale lånet, vil kausjonisten være ansvarlig for det.

Får jeg lån med kausjonist hvis jeg har betalingsanmerkning?

Ja, så så lenge du kan stille med sikkerhet i bolig kan du ha betalingsanmerkning.

Hvilken rente får jeg på boliglånet når jeg søker med kausjonist?

Det spørs helt på hvilken bank du signerer avtale hos. Du kan se boliglåns renten til alle bankene i Norge her.

Hvor mye må kausjonisten garantere?

Kausjonisten må som regel stille med sikkerhet i egen bolig, det betyr at hvis låntaker ikke kan betjene lånet går dette utover boligen til kausjonisten. Man kan låne opptil 85% av lånesummen

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no Les hvordan vi tjener penger.

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016. Bli bedre kjent med Tobias.