Slik selger du boligen din - En komplett guide

I denne guiden forteller vi deg alt du trenger og vite før du skal selge boligen din, og hvordan du fullfører prosessen.

Slik selger du boligen din

De fleste boligselgere drømmer om et stress fritt salg der de ganske enkelt lister opp huset sitt, raskt finner en kvalifisert kjøper, mottar pengene og overleverer nøklene. Hadde det bare vært så enkelt! I virkeligheten involverer det å selge boligen mange bevegelige deler – noen du kan kontrollere, og noen som er ute av hendene dine.

Geografien kan ha en innvirkning på hvor lenge huset ditt vil være på markedet og hvor mye du kan regne med og selge det for. I områder med høy konkurranse og lav etterspørsel, vil sannsynligheten være høyere for at du vil selge raskere og til en høyere pris. Derimot, i områder der boligsalget har bremset ned, må du trolig jobbe hardere for å tiltrekke deg den rette kjøperen.

Siden pandemiens høydepunkt har eiendomsmarkedet endret seg betydelig. De intense budkrigene har roet seg ned, men både boligpriser og renter for boliglån forblir høye. Med bekymring for en mulig økonomisk tilbakegang i horisonten, velger mange potensielle kjøpere å avvente situasjonen og vente på at enten prisene eller rentene (eller begge deler) skal synke før de foretar et kjøp.

1. Sett en tidslinje for salg av boligen din

Salg av et hus er en betydelig oppgave som kan ta mange måneder fra begynnelse til slutt, eller enda lengre, avhengig av lokale markedsvilkår og tilgjengeligheten av tilgjengelige boliger.

Når du har bestemt deg for å selge huset ditt, kan du umiddelbart begynne å undersøke eiendomsmeglere for å finne en med passende erfaring for din situasjon (se trinn 2). Likevel, bør du ikke avslutte undersøkelsen der.

 

Det anbefales å vurdere å gjennomføre en bolig inspeksjon flere måneder før du planlegger å selge, helst to eller tre måneder. Selv om dette er valgfritt, kan det være nyttig for å identifisere potensielle problemområder, spesielt hvis du har mistanke om strukturelle eller mekaniske problemer som må løses før salg.

 

 

Din eiendomsmegler kan også hjelpe deg med å vurdere hva som bør repareres og hva som ikke trenger det. Sørg for å sette av tilstrekkelig tid for å planlegge eventuelle reparasjoner.

 

Rundt en måned før du planlegger å legge ut huset ditt, kan du begynne å forberede deg ved å fokusere på presentasjon og grundig rengjøring i forkant av fotografering og eiendommen. Reduser rot til et minimum og vurder å flytte unødvendige gjenstander til en lagringsplass for å presentere hjemmet ditt på best mulig måte. Dette er også en god tid til å tenke på visningen av huset ditt for å gi potensielle kjøpere en god følelse av hvordan det ville se ut som sitt eget hjem.

 

2. Ansett en megler som kjenner markedet

Takket være Internett er det enkelt å undersøke en eiendomsmeglers arbeidshistorie og erfaring, slik at du kan velge den rette personen å samarbeide med. Ved å se på meglers vurderinger og omtaler kan du finne ut hvor lenge de har jobbet i bransjen, hvor mange salg de har gjennomført, og hvilke profesjonelle kvalifikasjoner de har oppnådd. 

 

Det er også verdt å merke seg hvordan de markedsfører eiendommene sine og om de bruker profesjonelle bilder eller ikke. Dette vil hjelpe deg å gjøre en god beslutning når du velger eiendomsmegler.

 

Enkelte huseiere kan vurdere å selge hjemmet sitt uten å bruke en eiendomsmegler og dermed unngå provisjons kostnader. Dette kalles «eget salg» – Viktig og da følge alle regler som må følges, f.eks Eiendomsmeglerloven § 6-7 og bransjenormen for markedsføring av boliger.

 

En dyktig eiendomsmegler utfører en rekke oppgaver for å rettferdiggjøre provisjonsavgiften. De kan for eksempel markedsføre hjemmet ditt til et bredt publikum og forhandle på dine vegne for å sikre de beste tilbudene. Hvis du bestemmer deg for å selge på egen hånd, må du selv ta ansvar for å forberede hjemmet ditt, annonsere det, håndtere budgivning fra potensielle kjøpere, og håndtere alle de avsluttende detaljene.

 

3. Bestem hva du skal pusse opp – og hva som ikke skal pusses opp

Dersom du planlegger å investere i kostbare oppgraderinger (oppussing), bør du sikre deg at endringene du gjør vil gi en høy avkastning på investeringen. Det er ikke fornuftig å for eksempel installere nye benkeplater i marmor på kjøkkenet, hvis du kun står i null eller til og med taper penger på det. 

 

I tillegg kan det hende at slike forbedringer ikke er nødvendige for å selge eiendommen din til høyeste pris, spesielt hvis det er lav etterspørsel i ditt område. En dyktig eiendomsmegler kan hjelpe deg med dette ved å være kjent med hva som forventes i ditt område, og på den måten veilede deg til å planlegge oppussingen deretter.

Vanligvis gir oppgraderinger på kjøkken og bad den høyeste avkastningen på investeringen. Hvis du har gamle skap, kan du kanskje oppdatere utseendet ved å bytte ut dørene uten å måtte tømme felleskontoen. Andre rimelige måter å skape et godt førsteinntrykk på inkluderer å male interiøret med en nøytral farge og sørge for at det virker mer lyst og åpent.

Ved å være proaktiv og gjøre reparasjoner og andre forberedende arbeid på hjemmet ditt i forkant av salgsprosessen, kan du potensielt fremskynde salget og unngå unødvendige forsinkelser. Dette vil sikre at huset ditt er klar til å selges på en effektiv og stressfri måte når det kommer på markedet.

4. Få profesjonelle bilder

Sammen med eiendomsmegleren din bør du samarbeide om å velge en profesjonell fotograf som kan ta markedsføringsbilder av hjemmet ditt. I dagens boligmarked er det viktig å ha bilder av høy kvalitet, ettersom nesten alle potensielle boligkjøpere søker etter boliger på nettet – ifølge DNB sørger gode bilder til at folk kommer til visning, som potensielt fører til kjøp deretter.

Visse agenter inkluderer profesjonell fotografering og virtuelle netturer som en del av sine tjenester, mens du også kan velge å engasjere en fotograf selv. Prisen for profesjonell fotografering vil variere avhengig av størrelsen på eiendommen, dens beliggenhet og hvor lang tid det tar å fullføre fotograferingen.

 

En erfaren fotograf med en imponerende portefølje har evnen til å gjøre rom større, lysere og mer tiltrekkende på bilder. Det samme prinsippet gjelder også for plenen og uteområdene. Hvis boligens bilder på nettet er av dårlig kvalitet, kan dette skremme bort potensielle boligkjøpere før de i det hele tatt får sjansen til å lese om fordelene ved boligen, som for eksempel nærhet til sykkelstier eller nylig installert tak. Derfor kan det å ha godt tatt bilder virkelig være verdt investeringen.

 

5. Sett en realistisk pris

Selv i markeder med høy konkurranse ønsker ikke kjøpere å betale mer enn nødvendig, og derfor er det viktig å sette riktig pris på eiendommen. Å prise eiendommen for høyt kan føre til tilbakeslag, mens å undervurdere verdien kan føre til at du går glipp av potensielle inntekter.

For å sette en perfekt pris på hjemmet ditt fra begynnelsen, kan du få hjelp av en megler som har bred erfaring med boligsalg i samme området du skal selge i. Dersom du ikke ønsker og bruke megler må du undersøke lignende boliger i samme området på FINN.no og se hva andre priser lignende eiendommer for.

Ifølge Eines, gjør selgere ofte en vanlig feil ved å sette prisen for høyt og deretter senke den jevnlig. Selgere kan tro at denne strategien vil gi en høy avkastning, men i realiteten kan det føre til det motsatte. Å overprise hjemmet kan skremme bort potensielle kjøpere, og de vil kanskje ikke engang vurdere å besøke eiendommen.

Boliger som har flere prisreduksjoner kan gi inntrykk av at det er problemer med boligen eller at det ikke er attraktivt for kjøpere. Det er derfor best å unngå flere prisreduksjoner ved å prise boligen din riktig fra starten av, slik at du kan tiltrekke deg et bredt spekter av kjøpere.

 

6. Legg eiendommen ut for salg

I dette steget vil sannsynligvis en eiendomsmegler være der og hjelpe deg under prosessen. Megler vil registrere eiendommen til salgs på ulike plattformer, da den mest brukte plattformen i Norge for kjøp og salg av boliger er FINN.no.

Supertips: I noen tilfeller kan det være lurt og flytte noen hvitevarer, eller store deler av innboet ut før fotografering av boligen. Det må heller ikke være en komplisert prosess, kontakter du et flyttefirma i Oslo kan de enkelt flytte innboet i en varebil, deretter kjøre det tilbake dagen etter. Dette gjør det mulig for boligstylist til å style boligen akkurat slik de ønsker slik at bildene blir best mulig.

  • Det første folk ser når de vurderer et hjem, er nettpresentasjonen. Derfor er det viktig å ha en kvalitetsside som er visuelt tiltrekkende og som fremhever de beste egenskapene til boligen. Dette vil øke sannsynligheten for å få flere seriøse potensielle kjøpere som ringer for å avtale visning.

  • Det er viktig å sette opp og holde hjemmet rent og ordentlig når det er på markedet. Dette kan innebære å fjerne overflødige møbler og personlige gjenstander. Viktigste er og bygge et «drømmebilde» for potensielle kjøpere som skal bosette seg der, derfor må det være romslig og luftig slik at potensielle kjøpere kan fantasere seg frem til hvordan det vil se ut for dem (Dersom de kjøper).

7. Gjennomgang, forhandling og budrunde.

Når ditt hjem blir offisielt oppført på markedet og potensielle kjøpere har besøkt det, vil tilbudene ideelt sett begynne å komme inn. En eiendomsmegler (eller advokat) vil være din beste allierte og kilde til råd i denne situasjonen. Hvis det lokale markedet favoriserer selgere, vil kjøpere sannsynligvis tilby priser som er lik eller høyere enn prisantydningen. Men hvis salget går tregt i ditt område, kan det være nødvendig å være åpen for forhandlinger.

Hvordan fungerer budgivning?

Når budrunden begynner må du være på hugget, hvis det er flere som er med i samme budrunde vil det ikke hjelpe og øke budet med 10 000 kroner, da må du kunne øke med beløp fra 50 til 100 000 kroner dersom du ønsker boligen.

Den høyeste budgiveren vinner budrunden og får kjøpt boligen som regel, vanligvis har du også en eiendomsmegler eller advokat som bistår deg under denne prosessen.

9. Når boligen blir solgt

I siste del av salgsprosessen av boligen din gjennomfører eiendomsmegler eller avdokat oppgjøret av boligsalget, eierskiftet av boligen blir også registrert og tinglyst i folkeregistret. Som siste del av reisen vil du måtte ta en avskjeds runde med selger i boligen du har kjøpt og motta husnøklene til din nye bolig!

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein