Burde jeg selge boligen min nå - Eller vente?

Selge boligen nå, eller vente? Dette er viktig og vite før du vurderer salg eller kjøp av eiendom.

Selge bolig nå eller vente?

Dersom du vurderer å selge boligen din, er det av stor betydning å ha en god forståelse av den nåværende dynamikken i eiendomsmarkedet. Selv om volatiliteten som preget markedet de siste årene i lys av pandemi-relatert press nå ser ut til å avta, betyr ikke dette at det ikke fortsatt er utfordringer som må tas hensyn til.

Boliglånsrentene har begynt å stige igjen etter en kort periode med nedgang, og de nærmer seg igjen 3,85 prosentmerket (fra slutten av februar). Denne virkeligheten fører til økte boliglånsbetalinger, og kan føre til at flere potensielle kjøpere vegrer seg fra å komme inn på markedet, noe som ikke er ideelt for de som ønsker å selge eiendom. Samtidig viste prisene på boliger en moderat økning på 1,2 prosent år-over-år i februar, noe som var den minst markante økningen siden pandemien startet, ifølge DNB.

 

Er det riktig tidspunkt å selge huset mitt nå?

Per februar legger vi merke til flere renteøkninger som kommer, dette påvirker både selgere og kjøpere. Kjøpere kniper igjen lommeboken og venter til billigere priser pga sterk økning i kostnader generelt. Selgere må også ty til og redusere salgsprisen, som igjen fører til at de avventer med salget.

Per Februar 2023 er vi i et vanskelig marked, som ikke veier opp mot enten kjøper eller selger, vi står midt på treet og de fleste venter på «bedre tider».

Når er det lurt å selge et hus?

Tradisjonelt sett har våren og sommeren vært de mest gunstige tidspunktene på året for å selge en bolig. Men utover sesongmessige faktorer finnes det mange andre faktorer som kan gjøre det til en fornuftig beslutning å selge eiendommen din. 

 

Årsakene kan ofte være økonomiske eller basert på levekostnader, men det kan også være andre hensyn å ta. Disse faktorene kan inkludere:

 • Hvis renten er lav: Med de lave rentene som tilbys i markedet, tiltrekker boligmarkedet seg flere potensielle kjøpere. Dette kan være en fordel for selgere. Når antall kjøpere som konkurrerer om boliger øker, kan det føre til en budkrig og økte boligpriser, noe som betyr at du sannsynligvis kan selge boligen din til en betydelig fortjeneste.

 

 • Hvis etterspørsel er lav: Lav boliginventar er også med på å øke etterspørselen og prisene på boliger som er tilgjengelige på markedet. Når tilbudet av boliger er begrenset, har de tilgjengelige boligene en tendens til å selge raskere.

 

 • Hvis du trenger å flytte: Hvis du har behov for å flytte til en annen del av landet på grunn av jobb eller ønsker å nyte pensjonisttilværelsen i et nytt område, og du er avhengig av fortjenesten fra salget av ditt nåværende sted, kan det være nødvendig å selge.

Når er det lurt å vente?

Det er flere ulike faktorer som kan gjøre det fornuftig å vente med å selge boligen din. Her er noen vanlige grunner til at potensielle selgere velger å utsette salget:

 • Når renten stiger: Når boliglånsrentene øker, som det nå skjer på det nåværende markedet, kan det føre til færre potensielle kjøpere og en mindre gruppe kjøpere som har råd til den prisen du ønsker. Å selge en bolig innebærer også kostnader, så hvis du ikke kan maksimere salgsprisen, kan det hende du velger å vente med å selge.
   
 • Hvis du nylig har refinansiert: Dersom du nylig har refinansiert boliglånet ditt, kan det være økonomisk upassende å selge boligen nå. Det kan faktisk føre til at du taper penger, når man tar hensyn til sluttkostnader og andre avgifter som vanligvis påløper i forbindelse med refinansiering.

 • Hvis hjemmet ditt er i dårlig stand: Hvis det er mange reparasjoner som må gjøres rundt hjemmet ditt, kan det være lurt å vente med å selge til du har fullført noe av arbeidet. Det er viktig å vise hjemmet ditt på en positiv måte for å få det beste tilbudet mulig.
   

Hva hvis renten stiger og det er finanskrise?

En vurdering av om det er lurt å selge huset ditt under en finanskrise eller like før, avhenger av de individuelle omstendighetene. Ifølge Ole Hansen hos DNB kan det være bedre å selge nå hvis du er bekymret for en finanskrise.

Tips for å selge boligen din

 • Skaff en dyktig eiendomsmegler: Å få råd og veiledning fra en erfaren eiendomsmegler kan være uvurderlig, spesielt i et varmt eller ustabilt boligmarked. Ta deg tid til å intervjue flere agenter og be om anbefalinger fra venner eller familie som har hatt positive erfaringer.
   
 • Sørg for å rydde og organisere interiøret i boligen din slik at det blir lettere for potensielle kjøpere å visualisere seg selv i hjemmet. Fjern personlige eiendeler og unødvendige møbler for å gi en følelse av mer plass. Husk at mindre ofte kan være mer attraktivt for kjøpere. En erfaren eiendomsmegler kan hjelpe deg med å gjøre boligen din mer tiltalende for potensielle kjøpere.

   
 • Må det pusses opp? Dersom det er behov for det, bør nødvendige reparasjoner utføres for å få best mulig tilbud for boligen din. Å forstå at førsteinntrykket betyr alt, er viktig, ifølge eiendomsmegler Karl Hansen. En eiendomsmegler kan inspisere eiendommen sammen med deg og gi forslag til hvordan hjemmet kan forberedes for å få best mulig presentasjon på markedet.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein