Hva koster det å selge en bolig? En enkel guide

Kostnad for et boligsalg varierer fra megler, lokasjon til området boligen er i.

Hva koster det og selge bolig?

Dette er prisen for og selge boligen din

Under har vi tatt ut et anslag fra ulike meglere, og de mest populære plasseringene i Norge og kjøpe bolig (Oslo, Bergen og Trondheim) – Dette er et pris eksempel på hva du vil måtte betale når du skal selge boligen din, men husk at dette kan variere fra megler til lokasjon og pris vil være annerledes for deg.

Tjenester

Kostnad

Salgsprovisjon: 1,5 % av salgssum

45.000 kr

Tilrettelegging og planlegging

14.000 kr

Markedsføring, annonser og fotograf

15.000 kr

Visning arrangert av megler

3.000 kr

Gebyr og tinglysning

12.000 kr

Oppgjørshonorar

7.000 kr

Totalt

96.000 kr

Andre utgifter

Kostnad

Verdivurdering

Fra 2.500 kr

Tilstandsrapport

Fra 5.000 kr

Foto

Fra 4.000 kr

Styling av bolig

Fra 3.000 kr

Megleravgiften

Eiendomsmeglers pris varierer naturligvis fra megler til megler, og avhenger også av boligens størrelse, type og beliggenhet. De fleste meglerhus tilbyr to faktureringsmodeller: provisjon av salgssum eller timepris per arbeidstime. Provisjonsmodellen er vanligvis mellom 1-2% av salgsprisen, mens timeprisen er mellom 1.700-2.000 kroner per time arbeidet av megleren. Provisjonsmodellen er mest populær fordi den motiverer eiendomsmegleren til å selge boligen for høyest mulig pris.

Megleravgiften er den største kostnaden ved og selge boligen din, så dersom du ikke bruker en megler vil det «koste deg mindre» og selge boligen, men er det verdt det? La oss ta en titt.

Er det verdt og bruke en megler når jeg selger boligen min?

Mange huseiere forsøker å unngå å betale provisjon ved å selge hjemmet sitt selv uten å bruke en agent. Hvis du velger denne ruten, må du være forberedt på å påta deg ansvaret til en agent, inkludert visning av eiendommen til potensielle kjøpere, forhandlinger og å håndtere dokumenter. Kun 10 prosent av boligsalgene i 2021 var av typen «til salgs av eieren», ifølge de siste dataene fra FINN.no.

 

Selv om det kan være en utgift og bruke megler, kan det å finne en god eiendomsmegler i stor grad lønne seg og hjelpe deg med å forhandle frem en bedre pris.

Andre kostnader også relatert med boligsalget

Det er også en rekke andre kostnader som dukker opp når du skal selge boligen din:

Dokumentavgift

Ved kjøp av en bolig må du betale dokumentavgift, som er en avgift som kreves ved tinglysing av et dokument som overfører fast eiendom. Dette er en kostnad som kun påløper for kjøpere, og ikke for selgere. Dokumentavgiften utgjør 2,5% av markedsverdien til eiendommen på tidspunktet for tinglysingen, noe som betyr at kostnaden vil være 25 000 kroner per million i eiendomsverdi. 

 

For eksempel vil kjøp av en bolig til en verdi av 3 millioner kroner resultere i en dokumentavgift på 75 000 kroner.

Det finnes likevel unntakstilfeller der man ikke trenger å betale dokumentavgift. Her er en oversikt over de vanligste grunnene for fritak:

  • Ektefeller: Hvis du tinglyser et skjøte som overfører eiendom mellom deg og din ektefelle, eller i tilfelle av din ektefelles dødsfall, vil du være fritatt fra dokumentavgiften. Dette gjelder for alle typer eiendommer, uavhengig av om de er i felleseie eller særeie.

 

  • Seperasjon: Ved overføring av eiendom på grunn av separasjon eller skilsmisse vil du også være unntatt fra å betale dokumentavgift. Dette gjelder imidlertid kun for eiendommer som er i felleseie.

 

  • Samlivsbrudd: Hvis du overfører eiendom mellom deg og din samboer mens dere fortsatt er samboere, vil du bli pålagt å betale full dokumentavgift. Imidlertid vil du være fritatt fra avgiften i tilfelle samlivsbrudd hvis du og din samboer har hatt felles folkeregistrert adresse i minst to år, eller hvis dere har, venter eller har hatt felles barn. Hvis samlivsbruddet skyldes dødsfall, vil det være tilstrekkelig med felles folkeregistrert adresse på tidspunktet for dødsfallet for å kvalifisere for fritak fra dokumentavgiften.

 

  • Arv: Hvis du arver en eiendom etter et dødsfall og er en lovbestemt arving, vil du være unntatt fra dokumentavgift. Imidlertid vil ikke forskudd på arv regnes som arv etter loven og vil dermed ikke gi deg fritak. Hvis du arver eiendom gjennom et testament og arven overstiger arveandelen fastsatt ved lov, vil du heller ikke være fritatt fra dokumentavgiften, med mindre du overfører eiendommen samme dag som du mottar arven.

Flytte kostnader

Ved salg av eiendommen din må du sørge for å flytte alle eiendelene dine. Ifølge Flytteguiden.no vil kostnaden for flyttingen ligge fra 8 209 kroner til 18 902 kroner basert på hvor mye som skal flyttes og hvor langt, her har du et eksempel fra Flytteguiden.no:

Hvis du skal flytte en bolig med 3 soverom innenfor 5km koster det 10 708 kroner, hvis det er utenfor 150km radius vil det koste deg 17 168 kroner.

Slik kan du redusere kostnadene når du skal selge boligen din

Hvis du vil kutte ned kostnadene når du skal selge et hus, har du noen alternativer tilgjengelig. Du kan prøve å selge eiendommen selv for å unngå eiendomsprovisjoner, men dette kan påvirke muligheten din for å kreve en høyere pris for eiendommen. Her er tips du faktiskt kan følge for og redusere kostnaden uten og kvitte deg med eiendomsmegleren:

Slik sparer du penger når du skal selge boligen din:

  • Følg Youtube guide på hvordan du tar bedre bolig bilder
  • Følg enkel boligstylings-guide på hvordan du kan style bolig selv
  • Lei varebil for å transportere flyttelass når du skal flytte eiendelene dine etter salget er gjort

Kort oppsumert

Selv om det er spennende å selge en bolig, er det ikke gratis. Når du vurderer å selge hjemmet ditt for å tjene penger på eiendomsinvesteringen, er det viktig å ha en god forståelse av de forskjellige gebyrene og kostnadene du vil pådra deg, slik at du har en realistisk forventning til hvor mye avkastning du vil ende opp med.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein