Refinansiering av boliglån: Hva er det og hvordan fungerer det?

Hjemmet ditt kan være en verdifull investering, og refinansiering er en måte å utnytte denne verdien på. Det finnes flere grunner til at du kanskje vil refinansiere boliglånet ditt, blant annet for å få ut penger fra hjemmet ditt, senke månedlige betalinger eller forkorte låneperioden.

Refinansiering av boliglån

Hva vil det si å refinansiere boligen sin?

Refinansiering av boliglånet ditt innebærer at du bytter ut ditt nåværende lån med et nytt lån, ofte med en ny bank og rente. Långiveren din bruker det nye lånet til å betale ned det gamle, og du vil deretter sitte igjen med ett nytt lån og en ny månedlig betaling.

Folk velger ofte å refinansiere hjemmene sine av ulike årsaker. Et refinansieringslån kan brukes for å frigjøre egenkapital i boligen din, mens en vanlig refinansiering kan gi deg bedre rente og/eller lavere månedlig betaling. Refinansiering kan også brukes for å fjerne en annen person fra boliglånet, som ofte skjer ved skilsmisse, eller for å legge til noen på boliglånet.

Hvordan fungerer refinansiering av en bolig?

Prosessen bak refinansiering er ofte mindre komplisert enn boligkjøps prosessen, selv om den inkluderer mange av de samme trinnene. Det kan være vanskelig å forutsi hvor lang tid refinansieringen din vil ta, men den typiske tidslinjen er 1 til 3 virkedager.

La oss se litt nærmere på hvordan refinansiering av boliglån fungerer:

Slik søker du

Først og fremst må vi finne ut hvilken bank du ønsker og refinansiere hos. Som regel vil en bank som tilbyr mye lavere rente være det beste valget.

Når du skal refinansiere må du oppgi samme informasjon som da du kjøpte boligen, banken vil se på punkter som inntekt, eiendeler, gjeld og kredittscore før de gjør en vurdering på deg som en kunde.

Som regel gjør banken dette for og minimere sin egen risiko, og for å se om de kan ta deg i mot som en kunde.

Banken din kan også måtte trenge dokumentasjon fra din partner, eller den personen du søker sammen med (medsøker). Da vil de samme opplysningene bli sjekket hos din partner også.

Viste du at

Du må ikke refinansiere hos din nåværende bank, hvis du velger en annen bank du vil refinansiere hos vil den nye banken betale ned utestående gjeld og avslutte forholdet du hadde med tidligere bank, så du har 100% frihet til og sammenligne alle banker i Norge når du skal søke om refinansiering.

Burde du låse renten?

Burde jeg låse renten, eller la den være flytende? Når du låser renten får du den renten du signerte avtalen med i X antall år fremover.

Hvis du har flytende rente vil renten din variere basert på hva som skjer i det større økonomiske bilde i verden, så dersom banken setter ned renten, vil renten din gå ned, men hvis de setter den opp vil renten din også gå opp.

Dersom du vet med sikkerhet at renten du har fått er kjempe bra, kan du låse den. Hvis refinansierer i en vanskelig økonomisk tid der renten er veldig høy kan man plassere den på flytende rente.

Viktig: Det var kun i Desember 2022 DNB sist økte renten med 0,25% prosentpoeng. Den har også blitt økt mange ganger den siste tiden, som igjen betyr at det er mye dyrere og ta boliglån nå en det var i 2015 til 2021.

Hvor burde jeg refinansiere et boliglån?

Vi anbefaler at du går til en lånemegler, en lånemegler samarbeider med flere banker og henter inn tilbud fra alle sammen. Da slipper du å søke på en bank en etter en.

Vi anbefaler Uno Finans hvis du skal refinansiere boliglånet ditt, de tilbyr Norges laveste renter, nærmest ingen gebyrer eller kostnader relatert med lånet og en enkel søkeprosess.

Uno Finans har også blitt kåret til Norges beste låneagent flere år på rad, og derfor klassifiserer Uno Finans som beste valg for refinansiering av et boliglån.

Uno Finans Erfaring

Uno Finans tilbyr refinansiering av boliglånet ditt. Du kan også refinansiere uten sikkerhet hos Uno Finans. Søk helt gratis og få tilbud fra over 20 banker helt uforpliktende!

Verdivurdering av boligen din

Når du refinansierer boliglånet ditt, må du få en takst på boligen din akkurat som da du kjøpte den. Långiveren din vil bestille taksten, og en takstmann vil besøke eiendommen din for å vurdere verdien. Deretter vil du motta et estimat på verdien av boligen din.

For å forberede boligen til verdivurdering, er det viktig å sørge for at hjemmet ditt ser best mulig ut. Du kan rydde opp og fullføre eventuelle mindre reparasjoner for å gi et godt inntrykk. Det kan også være lurt å lage en liste over oppgraderinger du har gjort på boligen siden du kjøpte det. Dette kan gi takstmannen en bedre forståelse av verdien og kvaliteten på boligen.

Hvordan du går frem etter vurderingen avhenger av om:

Taksten av boligen din tilsvarer lånebeløpet du ønsker å refinansiere. Hvis verdien på boligen din er lik eller høyere enn lånebeløpet, betyr det at garantien er fullført, og refinansieringen kan gå videre. Banken din vil kontakte deg med detaljer om signering av den nye avtalen.

Hvis taksten kommer tilbake lavere enn forventet, kan belåningsgraden på refinansieringen din være for høy til å møte långiverens krav. Dette betyr at du kanskje må redusere det beløpet du ønsker å refinansiere, eller kansellere søknaden din helt.

 

Signering og gjennomgang av søknaden din

Når du skal refinansiere boliglånet ditt vil banken undersøke søknaden din og kontrollere at alt er nøyaktig.

De tar også en verdivurdering av boligen din for å finne ut av verdien til boligen. Dette er kanskje det viktigste delen av søknaden.

Dersom verdien til boligen din var høyere en antatt vil banken du søker refinansiering hos kunne tilby deg en bedre avtale en forventet, det resulterer vanligvis i bedre lånevilkår med lavere rente.

Her er 3 grunner til hvorfor du burde refinansiere boliglånet ditt

Som vi nevnte, er det en rekke grunner til at du kanskje vil refinansiere ditt eksisterende boliglån. La oss se på noen av hovedårsakene her.

1. Få bedre vilkår på boliglånet

Hvis du refinansierer til en avtale som er kortere i tidsrammen vil du også spare mer penger på renter i det store bilde. Så dersom du har en refinansierings avtale på 25 år, kan du i praksis få bedre vilkår og renter dersom den nye avtalen er på 15 år.

Når løpetiden på avtalen er kortere vil betalingen hver måned være høyere, motsatt hvis løpetiden er lengre vil betalingen hver måned være lavere, men du bruker lengre tid på og betale ned gjelden.

2. Reduser renten på boliglånet

De siste årene har det vært en drøm og låne penger, nærmest gratis fordi renten har vært så lav, men ting har endret seg.

Renten endrer seg alltid, og i et økonomisk bilde som er ustabilt vil renten vanligvis gå oppover.

Men noen banker er fortsatt villig til og tilby en bedre rente en hva du har. Får du lavere rente på refinansiering av boliglånet vil du også kunne spare flere tusen kroner i det store bilde.

Tips: Husk og se på den effektive renten, og ikke nominell rente når du skal sammenligne banker. Effektiv rente er alle kostnader og gebyrer inkludert.

3. Lavere kostnader

Når du refinansierer vil du også få lavere rente, som igjen betyr penger spart.

Det ikke mange er klar over er at mange banker har ulike gebyrer som fakturagebyr, transaksjons gebyrer og andre små gebyrer som man fort glemmer.

Undersøk hvilken gebyrer banken din opererer med, på denne måten kan du enkelt regne ut:

La oss si banken din har fakturagebyr og transaksjonsgebyrer på sammenlangt 89,- kroner pr.måned, hvis du har en refinansierings avtale som går i 10 år vil det være 10 680 kroner kun i gebyrer.

Flytter du til en ny bank som ikke har gebyrer er det penger spart.

Spørsmål og svar rundt refinansiering av boliglån

Lær mer om refinansiering av boliglånet ditt og få flere refinansieringstips ved å lese de vanlige spørsmålene som huseiere har om prosessen.

Hva koster det å refinansiere boliglånet?

Og refinansiere boliglånet koster ingenting, men du må regne med og bruke litt tid på det.

Det man bruker litt tid på er og sammenligne nye banker du kan flytte boliglånet ditt til som tar nærmest 90% av tiden i denne prosessen.

Når du har funnet banken du skal søke hos søker man digitalt med Bank ID som går veldig fort, etter det skal du få svar på noen få dager.

Når er riktig tidspunkt for refinansiering av boliglånet?

Før du bestemmer deg for å refinansiere, må du vurdere flere faktorer. Dette inkluderer markedsutviklingen, rentenivået, kredittscoren din og din nåværende økonomiske situasjon. 

Bruk gjerne en refinansieringskalkulator for å beregne punktet du går i null etter å ha tatt hensyn til den nye avtalen.

Er lån til sekundærbolig det samme som refinansiering av bolig lån?

Nei, når du tar et sekundært boliglån betyr det rett og slett et nytt lån til ny bolig (Krever vanligvis høyere egenkapital, 40% i Oslo og 25% uten for Oslo).

 

Refinansiering av boliglånet betyr at du flytter lånet ditt til en ny bank som gir deg bedre renter.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein

5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,33 - 28,90 %

Rente fra

20 år

Aldersgrense

15 år

Låneperiode

Eks: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
Uno Finans Erfaring
5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,01 - 24,40 %

Rente fra

20 år

Aldersgrense

15 år

Låneperiode

Eks: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

På denne siden