Topplån, alt du trenger og vite

Topplån betyr at bankene kan tilby et lån med høyere rente hvis lånet ditt overstiger 75 % av boligens verdi.

Topplån

Hva er et topplån?

Bankene krever vanligvis at du betaler minimum 15 % av den totale kjøpesummen som egenkapital når du kjøper bolig. Dette betyr at du kan låne opp til 85 % av kjøpesummen, som gir en belåningsgrad på 85 %.

Når du skal søke om boliglån, bør du være oppmerksom på at bankene vanligvis tilbyr sin beste rente for lån med en belåningsgrad på opptil 75 % av boligens verdi. Dersom belåningsgraden overstiger dette nivået, kan du ende opp med å få et topplån med høyere rente på den delen av boliglånet som overstiger 75 %. Det er viktig å være klar over disse detaljene når du planlegger å ta opp et boliglån.

Hvordan fungerer et topplån?

I Norge kan man søke boliglån på to ulike metoder:

  • Vanlig boliglån med lav rente som dekker 0 til 75% av lånebeløpet (Det betyr at du må ha 15% av egenkapital klar på konto)

  • Topplån er når banken tar større risiko, og dekker alt over 75% av boligens verdi. Dette innebærer også høyere rente an «standard» boliglån for deg.

Hver bank har sin egen praksis når det gjelder å tilby topplån fra 75% og oppover, og dette kan også variere avhengig av deres risikovurdering av din økonomi basert på faktorer som inntekt, gjeld og andre forhold. Derfor er det ikke sikkert at alle vil bli tilbudt et dyrere topplån når lånet er over 75% av boligens verdi, da dette vil variere fra bank til bank og fra person til person.

Tips: Hvis du har allerede kjøpt en bolig, så kan du refinansiere lånet med en medsøker for og få lavere rente på lånet ditt.

Bankene tilbyr vanligvis gunstigere rentevilkår for unge boligkjøpere under 34 år, og det er ikke uvanlig at disse kundene kan opprettholde samme rente på boliglånet helt opp til 85% av kjøpesummen. Dette kan gi en fordelaktig økonomisk situasjon for unge boligkjøpere som ønsker å finansiere kjøpet av sin første bolig.

Enkelte banker gir unge boligkjøpere under 34 år muligheten til å låne mer enn 85% av kjøpesummen ved å tilby topplån. Dette kan gi muligheten til å komme inn i boligmarkedet selv om de ikke har de nødvendige 15% egenkapitalen. 

 

Imidlertid er renten på topplånet fra 85% og oppover vanligvis høyere enn renten på det vanlige boliglånet, og det stilles ofte strenge krav til lånetakerens økonomi. I tillegg vil det gjerne kreves en form for tilleggssikkerhet for å kunne få lånet.

Er topplån riktig valg for meg?

Når boliglån inkluderer topplån, vil det normalt bli delt opp i to separate lån. Det første lånet vil dekke opptil 75% av kjøpesummen og vil ha en normal boliglånsrente. Det andre lånet, som kalles topplånet og utgjør den delen av lånet som overstiger 75%, vil være forbundet med høyere risiko for banken og vil derfor ha en høyere rente. 

 

På denne måten kan bankene håndtere risikoen ved å tilby topplån samtidig som de gir kundene muligheten til å låne mer enn 75% av boligens verdi.

Topplånsrenten varierer mellom ulike banker, og det vil også være forskjellige gebyrer knyttet til opprettelse og administrasjon av lånet. Det er derfor fornuftig å innhente tilbud på boliglån fra flere banker slik at du kan sammenligne tilbudene og velge det beste alternativet. 

 

Dette kan hjelpe deg å spare penger på lang sikt, siden det kan være store forskjeller i kostnadene knyttet til topplån mellom de ulike bankene.

Det kan være en god idé å prioritere nedbetaling av topplånet før man begynner å nedbetale det vanlige boliglånet.

Vanligvis gir ikke bankene avdragsfrihet på topplånet, mens avdragsfrihet ofte kan gis på det vanlige boliglånet hvis man ber om det. Derfor kan det være lurt å prioritere å betale ned topplånet først for å unngå å betale høye renter på dette lånet over tid. Dette kan bidra til å redusere den totale belastningen av lånene og gi bedre økonomisk fleksibilitet på lang sikt.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein