Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Skal du kjøpe bolig, men vet ikke helt hvor mye egenkapital du trenger? La oss finne ut av det sammen!

Hvor mye har du råd til å betale i måneden?

For å regne ut hvor mye du kan betale på boliglånet i måneden må vi ta hensyn til andre viktige faktorer som den totale inntekten i familien, hva utgiftene deres er (som billån, studielån etc) og hvor mye som er tilgjengelig til boliglånet.

Som en potensiell boligkjøper er det viktig å forstå hvor mye du har råd til å betale i månedlige nedbetalinger for boliglånet.

Frem med kalkulatoren, gjennomgå budsjettet.

  1. Først må vi finne ut hva den samlede inntekten i boligen deres er (deg og eventuelt din partner eller medsøker på lånet) ved å inkludere alle inntektskilder dere har.
  2. Deretter må vi finne ut hvor mye lånet vil koste dere i måneden, vanligvis er dette inkludert alle utgifter som f.eks eiendomsskatt og forsikring for boligen.
  3. Når du vet hva inntekten deres er, og man har kommet frem til hva lånet vil koste pr. måned gjør man et enkelt mattestykke:

Eksempel på boliglån og nedbetaling:

 

Eksempel: Familie på 3 har kjøpt bolig til 7 000 000 kroner og nedbetalingstid på 25 år.

Total inntekt på familien etter utgifter: 40 000 kroner

Lånekostnader pr.måned: 33 000 kr

Dersom dere har en rente på 3,5% som er standard (pr. Februar 2023) vil dere måtte betale 33 000 kroner pr. måned i 25 år før boligen er ferdig nedbetalt.

Hvor mye boliglån har jeg råd til?

Når du skal ta et boliglån er det viktig å skille mellom hva du faktiskt har råd til og hva du kan betale samtidig som du opprettholder en behagelig livsstil.

Hvis vi ser på et eksempel der du faktiskt har råd til og betale 40 000 kroner i måneden for nedbetaling av boliglånet ditt, men så sitter du igjen med kun 5 000 kroner i måneden så er ikke dette et særlig lurt valg hvis man tenker fremover.

Hva skal til for og få boliglån?

Når du søker om boliglån, må du kunne vise til evne til å betjene lånet, ha vilje til å betale det tilbake, stille med sikkerhet og ha tilstrekkelig egenkapital. Bankene i Norge opererer under Utlånsforskriften, som regulerer kravene til långivning.

Vi tror du også vil like: Kan jeg få boliglån uten egenkapital?

  • Generelt sett kan du ikke låne mer enn fem ganger inntekten din, inkludert både boliglån og annen gjeld som studielån og forbrukslån. Dette er hovedregelen som reguleres av Utlånsforskriften.

  • Du må være i stand til å håndtere en økning på 3 prosentpoeng i rentenivået på lånet ditt. Dette betyr at bankene vil vurdere din evne til å takle økte renter og kreve at du har tilstrekkelig økonomisk margin til å takle slike endringer.

  • Generelt gjelder hovedregelen om å ha minst 15 prosent av boligens verdi som egenkapital ved kjøp. Det betyr at du må kunne stille med en viss andel av kjøpesummen selv, enten i form av oppsparte midler eller ved salg av eiendom. Bankene kan kreve at du har en minimumsandel av egenkapitalen for å gi deg et boliglån, og dette kan variere avhengig av din finansielle situasjon og lånets størrelse.

Utrykk du burde gjøre deg kjent med

Spesielt når du skal søke boliglån er det 3 utrykk du burde gjøre deg kjent med:

  • Betjeningsevne: For å bli godkjent for et boliglån, må du ha en stabil og fast inntekt som gir deg evne til å betjene lånet, selv ved en renteøkning på 3 prosentpoeng. Bankene vil vurdere din evne til å betale renter og avdrag etter at alle andre regninger og utgifter er tatt i betraktning. Det er viktig å vise at du har en solid økonomisk situasjon og evne til å takle lånet, og at du kan betale tilbake lånet innenfor fastsatte frister og betingelser.

  • Betalingsvilje: Vi vurderer også betalingsviljen din når du søker om boliglån. Dette betyr at selv om du har høy inntekt, kan du få avslag på lånesøknaden hvis du har historikk med betalingsproblemer eller mislighold av regninger. Bankene vil gjennomføre en kredittsjekk på alle lånesøkere, og du kan finne gjenpartsbrevet i nettbanken din. Hvis du har betalingsanmerkninger, kan dette påvirke din kredittverdighet og gi deg avslag på lånesøknaden

  • Egenkapital: For å kjøpe bolig kreves det minst 15 prosent egenkapital, og boliglånet kan dermed være på maksimalt 85 prosent av boligens verdi. Hvis du ikke har tilstrekkelig egenkapital, kan realkausjon være et alternativ, der for eksempel foreldre kan stille sikkerhet i sin egen bolig for en del av beløpet.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein

5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,33 - 28,90 %

Rente fra

20 år

Aldersgrense

15 år

Låneperiode

Eks: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.
Uno Finans Erfaring
5/5
5/5

Annonselenke

10 000 - 600 000 kr

Lånebeløp

5,01 - 24,40 %

Rente fra

20 år

Aldersgrense

15 år

Låneperiode

Eks: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 12.71%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 49 237. Totalt 199 237

På denne siden