Lån til inkassogjeld, hjelp når du sitter i gjeldsproblemer

Du har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon, og gjeldsproblemene vokser for hver måned. Hva gjør du? Hvor kan du få hjelp når du sitter i gjeldsproblemer? I denne artikkelen får du våre beste tips til hvordan du kan få lån til inkassogjeld og hjelp med gjeldsproblemene dine.

Lån til inkassogjeld, hjelp når du sitter i gjeldsproblemer

Få oversikt over gjelden din

Det første du må gjøre, er å få full oversikt over gjelden din. Dette sjekker du enkelt hos Gjeldsregisteret på nett. Du bør også sjekke kontoutskriftene dine for å få oversikt over inntekter, faste utgifter og forbruk.

Prøv å se med kritiske øyne om det er noe du kan endre på som vil gi deg en bedre økonomi. Kanskje er det noe du kan kutte ned på?  Har du noe å selge? Ta deg småjobber? All inntekt hjelper når du sitter i gjeldsproblemer.

Det å få full oversikt kan hjelpe deg med å ta gode økonomiske valg i tiden framover, og det er også helt nødvendig å ha når du søker om lån til å refinansiere inkassogjelden.

Hvor søker du om lån til inkassogjeld?

Tradisjonelle banker tilbyr sjeldent lån dersom du har betalingsanmerkninger og inkassogjeld.

De mener at risikoen er for høy for at du ikke vil klare å betale tilbake lånet. Men det finnes heldigvis noen banker som er villig til å ta den risikoen, mot at du kan stille med sikkerhet i bolig.

Disse bankene tilbyr deg et omstartslån, som er et refinansieringslån du kan få til tross for inkassogjeld og betalingsanmerkninger. For å få et omstartslån må du kunne stille med sikkerhet for lånet. Det er også andre grunnleggende kriterier som gjelder.

Krav for å få lån til refinansiering av inkassogjeld:

  • Du må eie egen bolig
  • Maks lån på 85% av boligens verdi
  • Du må ha en tilfredsstillende inntekt

Få det beste lånetilbudet om lån til inkassogjeld

Lånedokumentene må leses godt og signeres med bankID. Vær sikker på at du klarer å betale tilbake de månedlige rentene og avdragene på det nye lånet ditt før du signerer. Etter lånedokumentene er signert, er det banken selv som betaler ned inkassogjelden som du har refinansiert.

Denne gjelden blir da betalt ned med det nye lånet ditt. Dersom du har betalingsanmerkninger, vil disse bli slettet kort tid etter kravet er betalt.

Spørsmål og svar

Hva betyr å refinansiere?

Å refinansiere betyr at du samler flere smålån og kredittgjeld i et nytt lån. På denne måten kan du få bedre rente på lånet, lavere månedsbeløp å betale og en mer oversiktlig økonomi. Kan jeg få lån til inkassogjeld uten å ha sikkerhet for lånet?

For å få et omstartslån, altså et refinansieringslån for deg med inkassosaker og betalingsanmerkninger, må du kunne stille sikkerhet for lånet. 

Dersom du ikke har sikkerhet i bolig eller eiendom må du søke om et refinansieringslån uten sikkerhet. Det er dessverre veldig sjelden man får et refinansieringslån uten sikkerhet innvilget hvis du allerede har inkassogjeld og betalingsanmerkninger. 

 

Hva gjør jeg hvis jeg ønsker lån til inkassogjeld, men ikke eier bolig?

Hvis du ikke eier en bolig du kan stille som sikkerhet for lånet, har du muligheten til å benytte deg av en kausjonist. En kausjonist er en person som stiller sin egen bolig som sikkerhet for ditt lån. Dette er vanligvis en i nær familie, som ektefelle eller foreldre. Vær helt sikker på at du klarer å betjene det nye lånet før du benytter deg av en kausjonist. Dersom du ikke klarer å betale lånet, kan banken i aller verste fall selge boligen som står som sikkerhet for lånet på tvangssalg. 

 

Kan jeg ha medsøker på lån til inkassogjeld?

Ja, det kan du ha. Å ha en medsøker vil som oftest også gjøre sjansen større for å få lånet innvilget. Dette er fordi banken ofte ser på det som en lavere risiko når dere er to om lånet, i stedet for bare en. Det som er viktig å huske på når du har en medsøker med på lånet ditt, er at selv om du står som hovedlåntaker, er medsøkeren din like ansvarlig for at lånet blir betalt. 

 

Kan jeg refinansiere noen annen sin inkassogjeld?

Nei, du kan bare søke om lån til refinansiering av egen inkassogjeld. Hvis du er usikker på om lånet står på deg, kan du enkelt sjekke dette ved å logge deg inn hos Gjeldsregisteret. Hvis lånet ikke kommer opp der, står det mest sannsynlig ikke på deg. Du kan derimot være med som medsøker på lånesøknaden om refinansiering av inkassogjelden. Husk at dersom du velger å stille som medsøker, er du like ansvarlig som hovedlåntaker for at lånet blir betalt. 

 

Hvordan får jeg best rente på lån til inkassogjeld?

Hvilken rente du får på lånet ditt, er helt opp til banken og hvor stor risiko banken mener det er å tilby deg lån. Sørg for å stille en god sikkerhet for lånet, og søk hos flere banker slik at du kan velge lånet som er best for deg.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016.