Omstartslån med sikkerhet - Det du må vite

Omstartslån med sikkerhet

Har du dyre inkassokrav og kanskje flere betalingsanmerkninger? Da er det godt å vite at det finnes banker som kan være villig til å gi deg refinansiering, selv når de tradisjonelle bankene sier nei. Et refinansieringslån når du har inkasso og betalingsanmerkninger kalles for et omstartslån, og kan være veien tilbake for deg til økonomisk kontroll. Men hva må du vite om et omstartslån med sikkerhet?

Hva er et omstartslån med sikkerhet?

Et omstartslån er et refinansieringslån du kan søke om selv når du har betalingsanmerkninger og inkasso. Det vil si at du tar opp et nytt lån for å få betalt ned dyr inkassogjeld og kredittgjeld. På den måten får du en ny økonomisk start ved å ha ett lån å forholde deg til, samtidig som du kvitter deg med dyre smålån, kredittgjeld og betalingsanmerkninger. For å kunne få et tilbud om omstartslån må du kunne stille med sikkerhet i bolig.

Kan alle få et omstartslån?

For å få et omstartslån krever det at du kan gi banken sikkerhet i bolig. I tillegg gjelder vanlige låneregler, som maks fem ganger egen inntekt i lån, samt at du kan låne opp til 85% av boligens verdi. Det viktigste for banken er at de har tro på at du kan klare å betale tilbake lånet ditt. De ser derfor også på faktorer som hvor mye penger du sitter igjen med hver måned, om du vil klare flere renteøkninger og en generell vurdering av livssituasjonen din før de eventuelt gir deg et tilbud.

Kan jeg søke omstartslån hvis jeg ikke har egen bolig?

For å få innvilget omstartslån må du ha sikkerhet i bolig. Dersom du ikke har egen bolig, men likevel ønsker å søke om omstartslån, kan du benytte deg av en kausjonist. En kausjonist er en person som stiller sin egen bolig til sikkerhet for lånet ditt. Vær oppmerksom på at dersom du ikke kan betale for omstartslånet ditt, kan banken i aller verste fall selge boligen som står som sikkerhet for lånet ditt på tvangssalg.

Kan jeg søke om omstartslån sammen med kjæresten min?

Ja, du kan ha en medsøker med på lånet, og denne medsøkeren kan fint være kjæresten din. Men det er viktig at hovedlåntaker er den personen som har inkassogjelden som skal refinansieres. Kjæresten din kan stå som medsøker eller medlåntaker. Noen ganger kan det å være to personer på lånesøknaden være avgjørende for å få et tilbud om omstartslån.

Dette kan også noen ganger gi en lavere rente fordi banken anser det som en lavere risiko for lånet å være to. Når du søker lån med en medsøker er nemlig begge to ansvarlige for at lånet blir betalt tilbake. Selv om du har medsøker, må du fortsatt stille med sikkerhet i bolig.

Er et omstartslån dyrt?

Renten du får på lånetilbudet fra banken kan variere fra bank til bank. Hvilken rente banken tilbyr deg avhenger av hvor stor risiko banken mener det er å tilby deg et omstartslån. Et omstartslån med sikkerhet i bolig er dyrere enn et ordinært boliglån. Dette er fordi banken anser det som et lån med høyere risiko enn et vanlig boliglån, siden du allerede har betalingsanmerkninger eller inkassogjeld.

Hvordan får jeg den beste renten på omstartslånet mitt?

Når du oppfyller kravene til omstartslån, er det lurt å be flere banker om tilbud. Dette er fordi bankene kan tilby deg forskjellig rente på omstartslånet ditt. En enkel måte å få flere tilbud på er å benytte deg av en nettside som Uno Finans. Når du sender søknad om omstartslån hos Uno Finans, vil de videresende søknaden din til alle bankene de samarbeider med. På den måten vil du enkelt kunne sammenligne tilbudene du får, og deretter velge den banken som gir deg best rente.

Blir betalingsanmerkningen min slettet når jeg refinansierer gjelden med omstartslån?

Ja, dersom du betaler ned regningen som ga deg betalingsanmerkning med et nytt lån, vil betalingsanmerkningen din bli slettet kort tid etter at regningen er betalt. Når du søker om omstartslån er det viktig at du oppgir all gjeld du ønsker å samle inn i det nye lånet. På den måten vil banken selv sørge for å betale ned all gjeld du har oppgitt i søknaden med det nye omstartslånet ditt. 

Er det lurt å refinansiere inkassogjelden min?

Refinansiering av inkassogjeld med et omstartslån kan være en god løsning dersom du ikke klarer å betale ned gjelden på annen måte. Et omstartslån krever sikkerhet i bolig, men vil gi deg en høyere rente enn et ordinært boliglån. Samtidig er det dyrt å ha inkassogjeld, og den gjelden vokser fort. Derfor er det lurt å få inkassogjelden betalt ned snarest mulig, enten ved å øke inntektene, redusere utgifter, benytte deg av et privat lån eller ved et omstartslån. 

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016.