Refinansiering av inkassogjeld - Få det gjort i dag!

Det kan være både stressende og dyrt å ha inkassogjeld. Med gebyrer og høye renter vokser kravet fort, og det kan virke overveldende å ta tak i situasjonen. Men selv om det fort kan føles håpløst, trenger det ikke å være en vanskelig situasjon å rydde opp i. For visste du at det kan være mulig å få et refinansieringslån, selv med inkassogjeld og betalingsanmerkninger? Dette lånet kalles et omstartslån, og kan være en mulighet til å få tilbake kontrollen over egen økonomi.

Refinansiering av inkassogjeld

I denne artikkelen vil vi vise deg steg for steg hvordan du går fram for å refinansiere inkassogjelden din. 

Få full oversikt over egen økonomisk situasjon

Først gjelder det å få oversikt over alle inntekter, utgifter og gjeld. Hvor mye penger får du inn på konto hver måned, og hva bruker du de på? Har du mulighet til å tjene mer penger, enten ved å leie ut bilen, få deg en ekstrajobb eller passe barn? Sjekk kontoutskrifter for de tre siste månedene, og få oversikt over hvor pengene går. Dette vil gjøre deg mer bevisst på hva du bruker penger på, og kanskje hjelpe deg med å redusere forbruket i tiden framover.

Dersom du har flere forbrukslån, kredittkortgjeld og handlekonto kan det være vanskelig å få oversikt over gjelden. Det letteste her er å logge deg inn på Gjeldsregisteret sine sider. Du logger deg inn med BankID, og får med en gang full oversikt over forbrukslån og kredittgjeld. Du får også oversikt over hvilken rente du har på de forskjellige lånene.

Sørg for at du oppfyller kravene for refinansiering av inkassogjeld med omstartslån.

For å få et omstartslån må du kunne gi banken sikkerhet i bolig. Dette er fordi banken ser på det som en risiko å gi lån til deg med inkassogjeld. Med sikkerhet i bolig er banken tryggere på å få pengene sine tilbake. I tillegg til sikkerhet i bolig gjelder vanlige låneregler som at du maksimalt kan ha lån på fem ganger inntekten din, og at du ikke kan låne mer enn 85% av boligens verdi. 

Men fortvil ikke, selv om du ikke oppfyller alle kravene kan det fortsatt være mulig å få inkassogjelden refinansiert.

Hvis du mangler sikkerhet i bolig, kan det være en mulighet dersom en av dine nærmeste er villig til å være kausjonist for lånet ditt. En kausjonist er en person som stiller sin egen bolig som sikkerhet for ditt lån. 

Dersom banken mener at inntekten din er for lav i forhold til lånebeløpet du trenger, kan en medsøker øke sjansen din. En medsøker er en person som søker om lånet sammen med deg. For både kausjonist og medsøker er det viktig å huske på at dersom du ikke klarer å betjene lånet ditt, så vil det også gå ut over dem.

Tenk deg derfor nøye om, og vær sikker på at du kan betjene lånet før du får med deg en kausjonist eller medsøker på lånet ditt.

Fyll ut søknad og send den til flere banker for best mulig tilbud

Når du har satt deg inn i kravene til refinansieringslånet ditt, og mener disse er møtt, er det på tide å sende inn lånesøknaden din. I dag finnes det flere bedrifter som hjelper deg med å finne den banken som vil gi deg best mulig lånetilbud.

Dette er helt gratis og uforpliktende for deg, og gir deg muligheten til å sende samme lånesøknad til mange banker samtidig. Et eksempel på en slik bedrift er Axo Finans. Legger du inn lånesøknaden din hos Axo Finans, sender de søknaden din til alle sine samarbeidsbanker som da får mulighet til å gi deg et lånetilbud.

Velg lånetilbudet med lavest rente

Når lånesøknaden om refinansiering av inkassogjeld er innvilget, er det opp til banken hvilken rente de tilbyr deg. Hvis banken mener det er en risiko å gi deg lån, vil du trolig få en høyere rente enn dersom de mener risikoen er lav. Denne vurderingen kan variere fra bank til bank, og dermed også hvilke vilkår de gir deg i lånetilbudet sitt.

Det er derfor lurt å vente til alle bankene har svart, slik at du kan sammenligne tilbudene og velge det lånetilbudet som gir deg best rente.

Slapp av mens banken rydder opp i gjelden din.

Når dokumentene til lånetilbudet du velger er signert, er det bare å senke skuldrene og nyte følelsen av å få den økonomiske kontrollen tilbake. I stedet for mange smålån med høye renter som bare vokser og vokser, har du nå et lån som er tilpasset din økonomiske situasjon. All inkassogjeld, kredittgjeld og andre ubetalte regninger som du oppga i søknaden sørger nå banken for å betale ned med ditt nye lån. Hvis du også har betalingsanmerkninger, vil disse bli slettet kort tid etter kravet er betalt.

Vanlige spørsmål om refinansiering av inkassogjeld:

Hva gjør jeg hvis banken sier nei til refinansiering av inkassogjelden min?

Hvis du har sendt søknad til flere banker, og fått avslag hos samtlige, er det viktig å spørre banken hvorfor du får avslag. Kanskje de mener du har for lite sikkerhet for lånet eller for lav eller varierende inntekt. Sørg for at du har oversikt over den økonomiske situasjonen du står i før du tar en prat med banken. Kanskje det kan løse seg dersom du får en kausjonist eller medsøker med på lånesøknaden din?


Kan jeg søke om refinansiering av inkassogjeld uten å eie egen bolig?

Ved refinansiering av inkassogjeld ønsker banken fast eiendom som sikkerhet for lånet. Hvis du ikke har egen bolig, må du undersøke om du kjenner noen som er villig til å stille som kausjonist for lånet ditt. En kausjonist er en person som stiller egen bolig som sikkerhet for lånet ditt. Men tenk grundig gjennom at du faktisk kan betjene det nye lånet ditt. Dersom du ikke betaler, kan i verste fall boligen som står som sikkerhet for lånet bli tvangssolgt av banken. 



Hvilken rente kan jeg få hvis jeg refinansierer inkassogjeld?

Renten banken tilbyr deg henger sammen med hvor stor risiko banken mener det er å gi deg lån. Jo høyere risiko, jo høyere rente. Det er derfor lurt å få lånetilbud fra flere banker samtidig, slik at du lett kan velge banken som gir deg lavest rente. 

 

Vil noen kunne se at jeg har hatt betalingsanmerkninger og inkassogjeld når gjelden har blitt betalt?

Nei, når kravet er betalt vil betalingsanmerkningen og inkassogjelden din bli slettet. Ingen, selv ikke banken, kan se at du tidligere har hatt dette. 



Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016.