Omstartslån med medsøker

Omstartslån med medsøker er for deg som verken kan få refinansiering, eller vanlig omstartslån. Når du inkluderer en medsøker på søknaden om omstartslån øker dette sjansene for at du får innvilget lånet. I denne guiden ser vi nærmere på tema!

Refinansiering med medsøker

Omstartslån er en refinansiering av forbrukslån og kredittgjeld. Det vil si at du betaler ned forbrukslån, kredittgjeld og inkassogjeld med et nytt lån med bedre vilkår.

 

Dette kan være en god løsning for deg som har betalingsanmerkninger og inkassosaker du ikke klarer å betale. Et omstartslån kan du nemlig få innvilget selv om du har betalingsanmerkninger, så sant de andre kriteriene for lånet er møtt.

 

Dersom bankene som tilbyr omstartslån er usikre på om du klarer å betale renter og avdrag på lånet, kan det øke sjansen for lån dersom du søker om omstartslån med medsøker. Men hvordan funker egentlig dette?

Hva er en medsøker på omstartslån?

En medsøker er en person som søker om lånet sammen med deg. Når du bruker en medsøker på omstartslånet ditt, er sjansen større for at banken vil låne deg den summen du trenger.

 

En medsøker kan også gi deg en lavere rente. Dette er fordi banken ser på det som en lavere risiko å gi lån når dere er to personer i stedet for en.

 

Dersom du har mye gjeld du ønsker å samle i lånet, kan det være avgjørende for deg med en medsøker på omstartslånet ditt slik at du får innvilget høy nok sum til å dekke gjelden.

Legg merke til at dersom det sikkerhet i bolig du mangler, vil det ikke hjelpe med en medsøker på lånet. Da er det en kausjonist du trenger. En kausjonist er en person som stiller egen bolig som sikkerhet for lånet ditt. Du kan lese mer om dette her (Refinansiering med kausjonist)

Fordeler og ulemper med medsøker på omstartslån

Selv om du er hovedlåntaker, vil medsøker være like ansvarlig for lånet ditt som deg. Det betyr at dersom du ikke betaler avdrag og renter på lånet i tide, er det medsøker som er ansvarlig for å betale. Det er derfor viktig at du tenker grundig gjennom om du vil klare å betale ned lånet ditt, slik at medsøker slipper å betale ned ditt lån.

Fordeler med medsøker på omstartslån:

  • Større sjanse til å få lånet innvilget
  • Større sjanse til å få høyere lånebeløp
  • Større sjanse for å få bedre rente

Ulemper med medsøker på omstartslån:

  • Medsøker er like ansvarlig som deg for lånet ditt
  • Medsøker kan ende opp med å betale for ditt lån

Hvordan funker medsøker på omstartslån?

Dersom du bestemmer deg for å søke omstartslån med medsøker, må du finne en som er villig til å søke med deg. Det vanligste her er nær familie som samboer, ektefelle eller kanskje foreldre. Når dette er avklart, fyller dere begge inn søknaden om omstartslån.

For å få best mulig rente på lånet ditt, er det lurt å få flere tilbud fra flere banker så du kan sammenligne tilbudene og velge det beste. En enkel måte å gjøre dette på, er å bruke en låneagent som Axo Finans eller Uno Finans.

De samarbeider med mange banker, og sender søknaden din helt gratis for deg til flere banker samtidig. Hvis du får flere lånetilbud, er det lett å sammenligne rente og velge det lånet som passer best for deg.

Så enkelt søker du omstartslån med medsøker:

  1. Finne medsøker og fylle ut samme lånesøknad sammen: Både du og medsøker må sette dere inn i ansvaret dere har. Dersom dere sender en lånesøknad gjennom Axo Finans eller Uno Finans går lånesøknaden deres ut til flere banker. Dette vil gi muligheten til flere tilbud.

  2. Vent på svar fra banken: Kort tid etter søknaden er sendt inn vil dere få svar og mulig tilbud fra bankene.

  3. Velg det tilbudet som passer best: Renten på lånetilbudene kan variere fra bank til bank. Velg den banken som gir tilbudet som passer best for dere.

  4. Si ja til lånetilbudet og signer dokumenter: Når dere godtar et lånetilbud vil banken selv sørge for at all gjeld som er oppgitt i søknaden blir betalt ned, slik at du nå kun har ett lån å forholde deg til.

  5. Nyt livet uten betalingsanmerkninger og inkasso: Kort tid etter gammel gjeld er betalt ned, vil betalingsanmerkninger og inkassosaker knyttet til denne gjelden bli slettet.

Når din økonomiske situasjon er bedre, kan du søke om å få ta over hele lånet selv. Da blir medsøkeren frigitt alle sine forpliktelser for lånet, og du alene står ansvarlig for omstartslånet ditt.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016.