Omstartslån med betalingsanmerkning og inkasso, går det?

Omstartslån med betalingsanmerkning og inkasso

Det kan være fort å havne i økonomisk knipe, men det kan være vanskelig å komme seg ut av den. Har du først fått betalingsanmerkninger vil de aller fleste tradisjonelle banker si nei til et refinansieringslån.

Dette er fordi de mener risikoen for at du ikke kan betale tilbake er for høy. Men visste du at det finnes banker som likevel tilbyr deg lån, selv om du har flere betalingsanmerkninger og inkassosaker? Dette kalles omstartslån, og kan være en god løsning for deg som har havnet i økonomiske vansker.

Hva er et omstartslån?

Et omstartslån er en form for refinansiering av gjelden din. Det er likevel en viktig forskjell mellom omstartslån og et vanlig refinansieringslån.

Et omstartslån kan du nemlig få innvilget selv om du allerede har betalingsanmerkninger og saker hos inkasso. På denne måten samler du forbruksgjeld og kredittkortgjeld i et nytt lån. Slik vil du få en ryddig økonomi uten betalingsanmerkninger, flere gebyrer og høye renter – og der du kun har ett lån å betale ned. 

Samtidig som du kvitter deg med betalingsanmerkninger og inkassosaker, vil du få lavere gebyrer og bedre rente ved å samle smålån i et omstartslån.

Fordeler med omstartslån:

  • Samler all gjeld i et nytt lån
  • Mer oversiktlig økonomi
  • Bli kvitt betalingsanmerkniger og inkasso
  • Lavere rente og gebyrer

Hvordan få et omstartslån?

For å få et omstartslån må du kunne stille med sikkerhet til banken. Dette er fordi banken vil være trygg på at de kan få pengene sine tilbake dersom du ikke klarer å betjene lånet.

Det vanligste er å stille med sikkerhet i egen bolig. Dersom du ikke eier bolig, eller om du allerede har mye i boliglån, kan du bruke en kausjonist. En kausjonist er en person som stiller med sin bolig som sikkerhet for lånet ditt.

Dette kan være foreldre, annen familie eller en god venn som ønsker å hjelpe deg. Her er det viktig å huske på at dersom du ikke klarer å betjene lånet, kan i verste fall boligen som står som sikkerhet for lånet ditt bli solgt på tvangssalg. Det er derfor viktig at du tenker grundig gjennom om du kan betjene lånet før du velger å bruke en kausjonist for ditt omstartslån.

La oss ikke glemme

I tillegg til sikkerhet, gjelder vanlige låneregler ved omstartslån. Det vil si at du maksimalt kan ha fem ganger din egen inntekt i gjeld, og at du kan låne opp til 85% av boligens verdi. Dette er regler som sier noe om hvor mye lån du kan få, men til syvende og sist er det opp til banken hvor mye du får låne. Her vil livssituasjon som antall barn, bil og andre faktorer spille inn.

Hvilken rente kan jeg få på omstartslån med betalingsanmerkning?

Det er opp til banken hvilken rente du får på lånet ditt. Hvilken rente banken tilbyr deg avhenger av hvor stor risiko de mener det er å gi deg et omstartslån. Jo høyere risiko, jo høyere rente. Samtidig kan det være store forskjeller hos bankene, så her vil det være lurt å forhøre deg hos flere banker.

En enkel måte å gjøre dette på, er å bruke en låneagent som for eksempel Uno Finans og Axo Finans. Her kan du få tilbud fra flere banker samtidig, slik at det er enkelt og oversiktlig å velge den banken som gir deg best rente

Flere spørsmål og svar om omstartslån med betalingsanmerkning?

Vil jeg fortsatt ha betalingsanmerkninger etter jeg har fått et omstartslån?

Nei, betalingsanmerkningen din vil bli slettet kort tid etter den ubetalte regningen som ga deg betalingsanmerkningen blir betalt. 


Kan jeg få omstartslån uten sikkerhet?

Nei. Bankene tar en ekstra risiko ved å gi lån til noen som allerede har betalingsanmerkninger. Du må derfor kunne gi sikkerhet i bolig eller eiendom for å få omstartslån.


Hvordan får jeg best rente på omstartslån?

Du får best rente på omstartslån ved å be flere banker om tilbud. Slik kan du enkelt sammenligne lånetilbudene, og velge det tilbudet som gir deg best rente.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016.