Hva er omstartslån?

De siste årene har ett nytt ord spredd seg som ild i tørt gress i lånebransjen.. «Omstartslån» – I denne guiden svarer vi deg på hva det er, og om det er riktig låneprodukt for din økonomiske situasjon.

Hva er omstartslån?

Vi kan alle være uheldig å få økonomiske problemer. Når inkassosaker hoper seg opp, og betalingsanmerkninger kommer på rekke og rad, kan det være vanskelig å få kontroll på økonomien. Dyre renter og gebyrer vokser fort, og banken din ønsker ikke å ta risikoen ved å gi deg et nytt lån.

 

Men det finnes noen banker som vil hjelpe deg i en vanskelig økonomisk situasjon. Disse bankene tilbyr omstartslån, og kan være det du trenger for en ny økonomisk start. Men hva er egentlig et omstartslån?

Omstartslån vs Refinansiering

Et omstartslån er et refinansieringslån som du kan få selv om du har inkassogjeld og betalingsanmerkninger. Et omstartslån kan være en god løsning for deg som trenger refinansiering av inkassogjeld og kredittgjeld.

 

Dette gir deg muligheten til å betale alle ubetalte krav med det nye lånet, slik at inkassosaker blir avsluttet og betalingsanmerkninger blir slettet. Tilbake sitter du igjen med et lån som er tilpasset din økonomiske situasjon, og med en lavere rente enn den du hadde tidligere på inkassosakene dine.

Fordeler og ulemper

Fordeler med omstartslån:

  • Kan få selv med betalingsanmerkninger
  • Samler kredittkortgjeld, forbrukslån og inkassosaker i et nytt lån
  • Lavere rente og mindre gebyr enn ved inkassosaker
  • Mer oversiktlig med et lån å forholde deg til
  • Betalingsanmerkninger blir slettet

Ulemper med omstartslån:

  • Dyrere enn ordinært lån
  • Må ha sikkerhet i bolig

Hvordan få omstartslån?

Hvis du allerede har misligholdt lån, kan det være vanskelig å overbevise bankene om at de burde satse på deg med et nytt lån. Når du har betalingsanmerkninger mener banken det er en høy risiko for at du ikke betaler lånet tilbake. 

Før du søker om omstartslån, bør du sørge for å få full oversikt over egen økonomisk situasjon. Se på kontoutskrifter for å få oversikt over inntekter, faste utgifter og hva du bruker pengene dine på.

En enkel måte å få oversikt over gjelden din på, er å logge deg inn hos Gjeldsregisteret. Hos Gjeldsregisteret finner du oversikt over dine smålån, kredittkort og forbruksgjeld, og også hvilken rente du har på disse lånene.

Kriterier for å få omstartslån

Selv om du kan få omstartslån med betalingsanmerkninger, er det andre kriterier som må være møtt før banken kan gi deg et lånetilbud. 

Du må kunne stille med bolig som sikkerhet for lånet. 

Dersom du ikke har egen bolig, kan du benytte deg av en kausjonist. En kausjonist er en person som er villig til å stille sin egen bolig som sikkerhet for lånet ditt. Her er det viktig å huske på at dersom du ikke klarer å betjene lånet, så kan banken faktisk selge boligen som er stilt som sikkerhet. Tenk derfor grundig gjennom om dette er riktig for deg. 


Omstartslånet kan ikke være høyere enn 85% av boligens verdi. 

Som et eksempel vil dette si at dersom du har en bolig som er verdt omtrent 4 millioner, så kan du låne opp til 3 millioner med sikkerhet i den boligen, så sant alle de andre kriteriene er møtt. 


Din totale gjeld kan ikke overstige mer enn 5 ganger din egen inntekt. 

Dette betyr at dersom du som eksempel har en inntekt på 500.000, -, kan du maksimalt ha total gjeld på 2.500.000, -. Her teller all gjeld, det vil si studielån, billån og så videre. Det er ikke alltid at banken ønsker å gi deg maksimalt lån. Det skal være rom for at renten kan øke, og barn og bil trekker ofte ned på lånesummen banken tilbyr deg.


Du må være over 18 år.

Noen banker har også høyere aldersgrense, men dette varierer fra bank til bank.  

Hvilken rente kan jeg få på omstartslånet mitt?

Når alle disse kriteriene er møtt, kan banken gi deg et tilbud på lån. Renten på omstartslånet settes av banken du får lån i, og varierer ut fra hvor stor risiko banken mener det er å gi deg et lån.

Jo større risiko, jo høyere rente. Det er lurt å hente tilbud fra flere banker samtidig, slik at du kan velge den banken som gir deg den laveste renten på omstartslånet ditt. Dette kan du enkelt og uforpliktende gjøre hos nettsider som Axo Finans og Uno Finans.

Renten på et omstartslån med sikkerhet i bolig vil uansett være høyere enn et ordinært boliglån. Du bør derfor vurdere om det er andre muligheter for å betale ned inkassogjelden din, som for eksempel ved å redusere forbruk eller få deg en ekstra inntekt. Samtidig er inkassogjeld en dyr gjeld å ha, og den kan vokse fort. Med dette i bakhodet må du vurdere om omstartslån er riktig for deg.

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Tobias Rikerud

Tobias har utdanning som siviløkonom fra høyskolen B.I og har jobbet i banksektoren siden 2016.