Hva er e-takst?

I 2016 ble e-takst, eller elektronisk takst, introdusert som det nye standardverktøyet for å fastslå eiendomsverdi. En e-takst er nødvendig om du enten skal selge eller søke om å refinansiere boligen din i nærmeste fremtid, og er vanligvis utført av en eiendomsmegler.

hva er e-takst

Forskjellen på e-takst og tradisjonell takst

Men hva er egentlig forskjellen på e-takst og tradisjonell takst? Det korte svaret er at det på mange måter er veldig likt. E-takst er ofte en raskere og rimeligere løsning sammenlignet med en ordinær verdivurdering, og er ment som en forbedret metode med tanke på at den kombinerer både meglers vurdering i tillegg til statistikk.

Ofte er hovedgrunnen til at man må ha en e-takst i forbindelse med salg av bolig, refinansiering av lån eller ved arve-og skilsmisseoppgjør. Har man utført en e-takst, har banken tilgang på dette og kan lett hente ut denne informasjonen når du ber om refinansiering av lån. En e-takst er gyldig i seks måneder.

For å få mer informasjon om refinansiering med sikkerhet i bolig og for å forsikre deg om at du får de beste tilbudene, sjekk ut denne artikkelen.

Utføring

En e-takst er som tidligere nevnt en grundig verdivurdering som må gjennomføres av en eiendomsmegler, og de trenger ikke nødvendigvis å jobbe sammen med en takstmann. Megleren må møte opp fysisk for å foreta en befaring, og må ta minst tre bilder av eiendommen. I tillegg må megleren innhente statistisk data for å på best mulig måte fastslå riktig pris på eiendommen.

Tips: Hvis du har allerede kjøpt en bolig, så kan du refinansiere lånet med en medsøker for og få lavere rente på lånet ditt.

Hvor mye koster det?

Prisene kan være så lave som 3000 kroner, men det kan også koste deg over 20.000 kroner. Det kommer ofte an på størrelsen på boligen og beliggenheten i forhold til meglerkontoret. Derfor er det viktig å innhente skriftlige tilbud fra ulike aktører for å få et mer realistisk bilde over hvor mye du faktisk må betale. Hva som er inkludert kan variere, så husk å be om et detaljert prisoverslag for å se kostnadene på de ulike tjenestene. Disse kostnadene kan omfatte nødvendige dokumenter, reisekostnader, fotografering av eiendommen og eventuelt andre undersøkelser som må utføres.

I noen tilfeller kan du også be om en gratis verdivurdering, men dette er da basert på eiendomsmeglerens erfaring og er en estimert pris som er langt fra så detaljert som en ordinær verdivurdering eller e-takst. Det finnes også boligkalkulator på nett der du må oppgi visse opplysninger for å få en estimert verdi, men har du planer om refinansiering eller salg, anbefales en ordinær e-takst.

Fordeler med e-takst

Det finnes mange fordeler med å utføre en e-takst, og et av hovedpunktene er at det er en mer detaljert vurdering av eiendomsverdien. Flere faktorer skal vurderes, blant annet tilstanden på boligen, beliggenhet, nabolag, solforhold og lignende. I tillegg til dette så innhentes det statistikk om området, som pris på nærliggende boliger. På mange måter er det en forbedret verdivurdering som gir deg en objektiv og nøyaktig vurdering basert på algoritmer og befaring. 

Kilder

Innhold er kvalitetssikret og verifisert av ekspertpanelet til Søkelån.no

Artikkelen er skrevet av Øystein Pettersen

Øystein Pettersen har en siviløkonom utdannelse fra Universitetet i Oslo. Han har skrevet artikler som er relatert til boliglån og finans i 3 år. Bli bedre kjent med Øystein